Γιώργος Μιχαηλίδης
Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε που ειδικοί του ΟΗΕ υποστήριξαν δημοσίως πως υπήρχαν βάσιμες αιτιάσεις ότι γυναίκες και κορίτσια στην Παλαιστίνη δέχονταν σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση από ισραηλινούς στρατιώτες. Τα αδικήματα περιλάμβαναν βιασμούς και απειλές βιασμών καθώς και πράξεις σεξουαλικού εξευτελισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις θύματα ήταν όλα τα θηλυκά μέλη μιας οικογένειας, μανάδες και κόρες μαζί.
Η υπόθεση αυτή ήρθε, κατά κάποιο τρόπο, να «ισορροπήσει» τη συζήτηση για τη σεξουαλική βία την οποία φέρονται να άσκησαν ένοπλοι της Χαμάς εναντίον ισραηλινών γυναικών κατά την επιχείρηση της 7ης Οκτώβρη. Προφανώς πρόκειται για μια ισορροπία τρόμου. Αν, όμως, στην τελευταία περίπτωση, ο ισραηλινός μηχανισμός προπαγάνδας ανέλαβε την εργαλειοποίησή της με την εξασφάλιση της διεθνούς προβολής του θέματος, ανάμεσα στα άλλα κυκλοφορώντας τάχιστα το (διαθέσιμο δωρεάν online) ντοκιμαντέρ «Screams Before Silence», οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί καταφανώς λιγότερο, δεν έχει καταγραφεί συστηματικά και δεν έχει οπτικοποιηθεί. Και δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό βάσανο στο οποίο υποβάλλεται ο γυναικείος πληθυσμός της Γάζας.
Περίπου 10.000 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί έως τώρα από τους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχες. 37 Παλαιστίνιες μητέρες χάνουν τη ζωή τους καθημερινά με αποτέλεσμα 19.000 παιδιά να έχουν μείνει ορφανά. Κάπου 60.000 υπολογίζονται οι έγκυες γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας και πολλές εξ αυτών υποφέρουν από αναιμία, λόγω ελλιπούς σίτισης. 180 γυναίκες την ημέρα γεννούν με κίνδυνο της ζωής τους, χωρίς αναισθησία και αποστείρωση, ενώ οι αποβολές έχουν αυξηθεί κατά 300%. Αν τα βρέφη τους επιβιώσουν, για τις περισσότερες μητέρες θα ακολουθήσει μια περίοδος τυραννίας αφού η ελλιπής σίτιση δεν τους επιτρέπει να θηλάσουν τα μωρά τους όπως πρέπει. Επιπλέον, η αγχωτική συνθήκη μέσα στην οποία αναγκάζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, οδηγεί πολλές μητέρες να κάνουν βαριές εργασίες πρόωρα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης και των δύο.
Πώς μπορεί να μην αγχώνεται κάποια όταν πέρα από τις βόμβες και την ελλιπή διατροφή πρέπει να εξυπηρετηθεί με ένα νεογέννητο μωρό σε έναν προσφυγικό καταυλισμό όπου μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 486 ανθρώπους; Με πόση υποκρισία θα τιμηθεί η φετινή Γιορτή της Μητέρας στην «πολιτισμένη Δύση»; Φυσικά, και ο ανδρικός πληθυσμός στη Γάζα υφίσταται σκληρή βία και κακουχίες. Όμως, όπως τονίζει η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι γυναίκες εκτίθενται σε δυσανάλογα μεγαλύτερη βία.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.5.24)