Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Απρίλιο (από 3,2% τον Μάρτιο), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές μειώνονται, απλώς υποχωρεί ο ρυθμός αύξησής τους.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, με τον δείκτη τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να αυξάνεται στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Μάρτιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα, σε ελαιόλαδο (63,7%), φρούτα (11,6%), ψάρια (10,6%) και ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών τροφίμων. Αυξήσεις όμως σημειώθηκαν και σε κατηγορίες όπως ένδυση και υπόδηση (4%), υγεία (3,6%) –φάρμακα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες-, μεταφορές (3,2%) – καύσιμα, λιπαντικά, εισιτήρια επιβατών-, αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (2,1%) – κινηματογράφος, θέατρο, χαρτικά, πακέτα διακοπών κ.ά., εκπαίδευση (2,3%) –δίδακτρα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης- και καφέ-εστιατόρια-ξενοδοχεία (5,2%).
Σκανδαλώδης είναι η εικόνα στην αγορά καυσίμων όπου η τιμή της αμόλυβδης ακόμα και μετά το Πάσχα ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο στα περισσότερα νησιά ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα κινήθηκε πάνω από 1,90 ευρώ/λίτρο, όταν οι διεθνείς τιμές Brent είναι γενικά σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μαρτυρά τόσο την συνεχιζόμενη φοροκλοπή όσο και την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ευρωζώνη και από τις υψηλότερες τιμές ντίζελ κίνησης, ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.