Γιώργος Μιχαηλίδης
17.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της ηπειρωτικής Γαλλίας, καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα της Νέας Καληδονίας, το οποίο τελεί υπό γαλλική κυριαρχία από το 1853. Εκεί κατοικούν περίπου τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ποικίλων εθνοτήτων, με πάνω από τους μισούς να βρίσκονται στην πρωτεύουσα Νουμέα. Την τελευταία εβδομάδα μια σκληρή εξέγερση έχει ξεσπάσει στη μακρινή γαλλική αποικία, με συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και της στρατοχωροφυλακής που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες λεηλατημένα καταστήματα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Η αιτία που πυροδότησε τη σύγκρουση ήταν η πρόθεση ψήφισης μιας φαινομενικά προοδευτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί δικαίωμα ψήφου σε περισσότερους κατοίκους των νησιών της Νέας Καληδονίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης. Όμως, σύμφωνα με τα μέλη της κυρίαρχης εθνότητας, μέσω αυτού του μέτρου, οι γαλλικές Αρχές επιδιώκουν να αλλοιώσουν τη βούληση των ντόπιων-ιθαγενών κατοίκων δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε Ευρωπαίους και μετανάστες που διαμένουν στο νησί τουλάχιστον μία δεκαετία.
Σημειώνεται ότι από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στη Νέα Καληδονία. Στα πρώτα δύο το αίτημα απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία (έως 55%) ενώ στο τελευταίο οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία απείχαν καταγγέλλοντάς το, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 44% (σε αντίθεση με την άνω του 80% των πρώτων δύο). Η τωρινή εξέγερση αποτελεί ένα διαφορετικής ποιότητας βήμα στον αγώνα των ιθαγενών κατοίκων της Νέας Καληδονίας για ανεξαρτησία καθώς έρχεται να συνδεθεί με το ξήλωμα των κατάλοιπων της γαλλικής αποικιοκρατίας από την Αφρική ως τον Ειρηνικό. Διόλου τυχαία, λοιπόν, η Γαλλία αντέδρασε με ωμή βία και σκληρή καταστολή, ενώ κατηγόρησε ως υποκινητές της εξέγερσης τη Ρωσία, την Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.
Πράγματι, οι δύο πρώτες συνδέονται με το νήμα των αντι-γαλλικών εξεγέρσεων στην Αφρική, ιδιαίτερα σε χώρες με κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Η Νέα Καληδονία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό νικελίου στον κόσμο και κολοσσοί όπως η Tesla βασίζουν την παραγωγή των μπαταριών λιθίου των καινούριων τους μοντέλων στο νικέλιο της Νέας Καληδονίας,το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται και στη στρατιωτική βιομηχανία. Όσο για το Αζερμπαϊτζάν, η παραδοσιακή υποστήριξη της Γαλλίας προς την Αρμενία, το έχει φέρει να ηγείται του Baku Initiative Group, μίας πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει πολλά κινήματα ανεξαρτησίας σε γαλλικές περιοχές.
Τα χτυπήματα για τη Γαλλία είναι συνεχή.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.5.24)