Χάρης Ζαφειρόπουλος, γράμμα από το Βέλγιο
Κλιμακώνεται ο αγώνας φοιτητών – σπουδαστών σε πανεπιστήμια του Βελγίου. Με βασικό αίτημα τη λύση των δεσμών μεταξύ των ακαδημαϊκών-ερευνητικών τους φορέων με αντίστοιχους του Ισραήλ και την άμεση κατάπαυση πυρός, έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κτιρίων, υιοθετώντας ταυτόχρονα μορφές πάλης πρωτόγνωρες για τη χώρα. «Κατασκηνώσεις» υπάρχουν σε επτά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχει διάθεση ευρύτερου συντονισμού. Αποκορύφωμα μέχρι τώρα αποτέλεσε η δημοσιοποίηση κοινής δήλωσης με την οποία καλούσαν στην Ευρωπαϊκή Πορεία για την Παλαιστίνη το περασμένο Σάββατο 18 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου ένωσαν τις φωνές τους με 40.000 κόσμου στην «καρδιά» της ΕΕ.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έχει δηλώσει πως σκοπεύει να αποσύρει τη συμμετοχή του από δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν και ισραηλινά πανεπιστήμια, ενώ το πανεπιστήμιο της Γάνδης έχει διακόψει πλήρως τη συνεργασία με τρεις ερευνητικούς φορείς του Ισραήλ. Παράλληλα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Λούβεν (KUL) δήλωσε πως η ηθική επιτροπή δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί καμία νέα συνεργασία με το ισραηλινό κράτος.
Με δεδομένη την απουσία οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, οι νέες μορφές οργάνωσης που έχουν προκύψει χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη μαζικότητα, αμεσοδημοκρατική λειτουργία και υψηλή προθυμία για ενεργή εμπλοκή από τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, ένα πολυπολιτισμικό, ετερόκλητο και επίμονο δυναμικό, προσπαθεί να συζητήσει πιο συνολικά για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πρωτοβουλίας «KUL 4 Palestine», η δράση της οποίας έπαιξε το ρόλο του πυροκροτητή για όσα διαδραματίζονται σήμερα στην «πόλη των φοιτητών». Αριστεροί, αναρχικοί, κομμουνιστές πολλών ρευμάτων και καταγωγών, αλλά κυρίως ένας «κόσμος του πανεπιστημίου» θέλει να μιλήσει σε σταθερή βάση για τα μικρά και τα μεγάλα, κάνοντας σαφή την ανάγκη για αλλαγή σελίδας.