Δημήτρης Σταμούλης
Μήνυμα για νέους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και τους πολέμους
Απεργιακές διαδηλώσεις με κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες, με συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, για τα εργατικά δικαιώματα της εποχής μας
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να μετατρέψουν την εργατική 1η Μάη σε εργάσιμη ημέρα και σε μεταφερόμενη κρατική αργία για την Τρίτη του Πάσχα, τελικά και απεργία έγινε και σημαντικές και μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Συνολικά 138 χρόνια από την ηρωική πρωτομαγιά του Σικάγο και 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944, μπορεί το ρολόι του κόσμου να δείχνει ότι πηγαίνει πίσω, αλλά φάνηκε για άλλη μια φορά ότι σε αυτή την ιστορική περίοδο για το μέλλον της εργασίας και του ανθρώπου, η διέξοδος βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την εργατική χειραφέτηση και τον αγώνα για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Στην Αθήνα, η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, συγκέντρωσε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργατικές συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς και του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσα σε πλήθος από κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες, χαιρέτησαν εκπρόσωποι πολλών εργατικών σωματείων και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΚΟΚΠ), αλλά και συλλογικότητες του κινήματος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Μιχτιάρ Εκτάμι, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά το κίνημα και τον λαό της χώρας μας να δυναμώσουν τον αγώνα και τις δράσεις αλληλεγγύης προς τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που μάχεται για ζωή και ελευθερία στη γη του.
Στην κεφαλή της διαδήλωσης που ακολούθησε προς το Σύνταγμα και τη βουλή κυριαρχούσε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία, ενώ στη συγκέντρωση ανοίχτηκε και το πανό της Διεθνούς καμπάνιας και Πρωτοβουλίας οργανώσεων στην οποία συμμετέχει το ΝΑΡ για «Αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και την πολεμική οικονομία».
Ενδεικτικό του μεγέθους της πορείας είναι ότι όταν η κεφαλή της βρισκόταν στα «λουλουδάδικα» στη βουλή, η «ουρά» ήταν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Στην πορεία προς τη βουλή τον τόνο έδωσαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, τα αντικυβερνητικά συνθήματα, και τα εργατικά αιτήματα για αυξήσεις-συλλογικές συμβάσεις-μείωση του χρόνου εργασίας («5ημερο 6ωρο σταθερή δουλειά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά») αλλά και τα πιο οραματικά συνθήματα που καλούσαν σε «αγώνα για μια άλλη κοινωνία».
Στην πορεία έδωσαν το παρών σωματεία από τον ιδιωτικό τομέα (ΣΕΦΚ, ΣΥΒΧΨΑ. ΣΒΕΚΜΟ κ.α.), την εκπαίδευση (Αριστοτέλης, Κ. Σωτηρίου, Η. Κωνσταντοπούλου, ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων), το ΣΕΡΕΤΕ, η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΣΕ ΟΓΑ, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και στο ΤΕΕ, εργατικά σχήματα (Λάντζα, Radical IT, Aριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών), Κούρδοι και Τούρκοι πρόσφυγες, η Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, η Ταξική Πορεία, το ΚΚΕ (μ-λ), η Ροσινάντε κ.α.
Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπείες του ΝΑΡ και της νΚΑ καθώς και της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα με πανό και συνθήματα βρέθηκαν στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και μετά από σύντομη ομιλία κατέθεσαν στεφάνια τιμώντας τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944.
Δράσεις αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις ενόψει της 1ης Μάη. Την Τρίτη το τμήμα Πάτρας του ΣΕΡΕΤΕ ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στο κτίριο της πρυτανείας, σε μια δράση αλληλεγγύης, ενώ εξελίσσεται η σφαγή στη Γάζα και το κίνημα καταλήψεων στις ΗΠΑ και αλλού. «Δεν θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ», τόνισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Μαζική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που πραγματοποίησε νωρίτερα στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ με κεντρικά συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο, ενώ μικρές ήταν οι συγκεντρώσεις που κάλεσαν το ΕΚ Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και η ΑΔΕΔΥ στον πεζόδρομο της Κοραή.
Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του φετινού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν το κάλεσμα οργανώσεων και εργατικών ενώσεων από όλο τον κόσμο για Αντιπολεμική Διεθνιστική Πρωτομαγιά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που καλεί τους εργαζόμενους του κόσμου να κινητοποιηθούν ενάντια στους πολέμους, τη στρατιωτικοποίηση και την πολεμική οικονομία. Το κείμενο υπογράφουν το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος από Ελλάδα και οργανώσεις από Ιταλία, Αργεντινή, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Χιλή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και ΗΠΑ.
Βίντεο από την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων για την #Πρωτομαγιά του 2024! #antireport #MayDay #InternationalWorkersDay #MayDay2024 #Πρωτομαγια #απεργια #απεργια_1ηΜαη pic.twitter.com/YhGx7b1ygO
— Μένουμε Ενεργοί – Ενημέρωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) May 1, 2024
Μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη από πρωτοβάθμια σωματεία. Ακολούθησε διαδήλωση στο Μνημείο του Καπνεργάτη όπου τιμήθηκαν οι νεκροί εργάτες του ματωμένου Μάη του’36. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου.
Το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου με ανακοίνωση του κατήγγειλε την ίδρυση του κατ’ όνομα «εργατικού» σωματείου 4Ε, Εθνική Εργατοϋπαλληλική Ένωση Ελλάδας, πίσω από το οποίο βρίσκονται γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι της πόλης, που καλούν σε «ελληνική πανεργατική πρωτομαγιά» στις… 7 Μάη, τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει την αργία της Πρωτομαγιάς για να μη χαθούν τα κέρδη της Μεγάλης Τετάρτης. Όχι τυχαία, το όνομά της παραπέμπει στην αντίστοιχη 3Ε που έδρασε για περίπου μία δεκαετία (μεταξύ του 1927 και του 1936) στη Θεσσαλονίκη, με «απολογισμό» τον εμπρησμό του Κάμπελ, τις επιθέσεις σε απεργίες και σε γραφεία εργατικών σωματείων, σε πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος.
Στην Πάτρα, εργατικά σωματεία όπως το ΣΕΡΕΤΕ, εργατικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς και του αναρχικού χώρου συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το Παράρτημα και συμμετείχαν με μπλοκ στην πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Όλγας.
Στο Ηράκλειο μαζική και δυναμική ήταν η ανεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και η πορεία που ακολούθησε με συνθήματα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στη συγκέντρωση που κάλεσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, κόντρα στα υπονομευτικά σχέδια του ΕΚ, που για ακόμα μία Πρωτομαγιά επέλεξε να κάνει … κατάθεση στεφάνων.
Στα Χανιά κινητοποίηση κάλεσαν σωματεία του ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην πορεία κυριάρχησαν αντιαμερικανικά συνθήματα λόγω της παρουσίας του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα.