Γιώργος Μιχαηλίδης
«Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει στο Σαχέλ». Αυτός ήταν ο τίτλος κεντρικού άρθρου της Le Monde την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό υπογραμμιζόταν ότι αν τα αντι-γαλλικά πραξικοπήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε τρεις χώρες τα περιοχής (Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο) μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως επιθυμία για ανεξαρτητοποίηση από τους πρώην αποικιοκράτες, η βίαιη εκδίωξη των Αμερικάνων στρατιωτών από το Νίγηρα στα μέσα Μάρτη σηματοδοτεί μία επιστροφή του «Ψυχρού Πολέμου» στην αφρικανική ήπειρο. Άρα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η τακτική των ΗΠΑ και της Γερμανίας να μην καταδικάσουν εξ αρχής και αποφασιστικά τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ως «πραξικοπηματική» δεν απέδωσε καρπούς, παρά οδήγησε τη χώρα πλήρως στα χέρια της Μόσχας.
Η έκκληση της Le Monde για μια νέα δυτική συμμαχία για την Αφρική μόνο ως τυχαία άποψη ενός αρθρογράφου δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρωτοφανές ανέβασμα των τόνων εκ μέρους του Μακρόν στο ζήτημα της Ουκρανίας και οι προτάσεις του για άμεση στρατιωτική εμπλοκή στο πλευρό του Κιέβου συνδέονται άμεσα με τα τεκταινόμενα στην Αφρική, όπου η Γαλλία εκτοπίζεται ταχύτατα από τη Ρωσία. Πράγματι, οι αλλαγές εκεί είναι ραγδαίες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόλις το Νοέμβρη του 2019, οι ΗΠΑ εγκαθιστούσαν μια νέα βάση για drones στον Νίγηρα, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους, πέρα από τους χίλιους στρατιώτες τους που στάθμευαν μόνιμα εκεί. Σήμερα, όμως, ο Νίγηρας είναι μια χώρα που έχει κόψει στρατιωτικούς δεσμούς τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ, ενώ φημολογείται ότι πέρα από τη Ρωσία έχει προσεγγιστεί και από το Ιράν, το οποίο καλοβλέπει τα κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Παρά το ότι ο Πούτιν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ξεκαθάρισε ότι «δεν πήγαμε στην Αφρική για να διώξουμε τους Γάλλους», η μετατροπή του Μακρόν από τον άνθρωπο που επεσήμαινε, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να εξευτελιστεί» σε κάποιονο οποίος πλέον συζητά το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών, δεν αφήνει περιθώρια για υποτίμηση του εκνευρισμού που επικρατεί στο Παρίσι. Με τη Ρωσία (μέσω Wagner) να έχει τοποθετήσει στρατεύματα στο Μάλι και να βαθαίνει τις συμφωνίες της με αυτό και τον Νίγηρα, όλα δείχνουν πως πηγαίνει στο Σαχέλ για να μείνει καλύπτοντας το κενό της αμερικανογαλλικής απουσίας.
Σειρά έχει η Κεντρική Αφρική…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.3.24)