▸Την Πέμπτη στις 6.00μμ η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μετά τα τρένα, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την υγεία, η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την παιδεία ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλες και όλους. Το νομοσχέδιο καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζει σε υπαρξιακό κίνδυνο τα Δημόσια Πανεπιστήμια και υπονομεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Με το νομοσχέδιο αυτό,
ü Τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν όλα τα κριτήρια των ιδιωτικών ΑΕΙ για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με αυτά. Τέτοια κριτήρια είναι τα δίδακτρα και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των πανεπιστημιακών σπουδών με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των σχολών. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών τάξεων, αφού δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα. Στις ΗΠΑ με τα επίσημα στοιχεία, τα φοιτητικά δάνεια φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 1,77 τρις ενώ στην Κύπρο τα δίδακτρα φτάνουν τα 10.000 € το χρόνο!
ü Αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί σε αυτούς/ές που θέλουν να σπουδάσουν. Μπαίνει βόμβα στα θεμέλια της δωρεάν παιδείας, καθώς οι «θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που επικαλείται η κυβέρνηση, απαγορεύουν κάθε κρατική ενίσχυση/επιδότηση στο όνομα της ισότητας στον «ανταγωνισμό»! Έτσι, ανά πάσα στιγμή, η κρατική επιδότηση που εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνει σε αμφισβήτηση.
ü Η καταστολή, η επιτήρηση, η απαγόρευση θα είναι δομικό στοιχείο ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως επιχείρηση. Είναι ένα πανεπιστήμιο βαθιά αντιδημοκρατικό, που δεν θέλει ακαδημαϊκή ελευθερία και έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για τα συμφέροντα των εταιρειών χορηγών.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει ήδη απορριφθεί.
Βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας κλιμακώνεται με την πανελλαδική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, στις 8 Μαρτίου.
ü Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Να εξαρτάται η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για την συντριπτική πλειοψηφία θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουν να σπουδάσουν, ενώ για μια προνομιούχα μειοψηφία θα υπάρχει η «ελάχιστη βάση …πληρωμής» αφού θα αγοράζουν σπουδές και ισότιμα πτυχία!
ü Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «είναι θετικά για την κοινωνία»! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν «ακαδημαϊκή ποιότητα» είναι οι ίδιοι που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις… αρκεί να ναι χιλιάρικα».
ü Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!
ü Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης του αγώνα. Στις 8 Μαρτίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να βουλιάξει την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων των μαθητών και μαθητριών και όλων των εργαζόμενων.
ü Η 8η Μάρτη έχει κατοχυρωθεί με τους αγώνες των εργατριών στο Σικάγο και τους σύγχρονους αγώνες ενάντια σε κάθε έμφυλη καταπίεση. Μαζί με εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, που διοργανώνουν κινητοποιήσεις κάθε χρόνο, φέτος η 8 Μάρτη θα ενωθεί με τον αγώνα για τη διεκδίκηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική της νεολαίας μας.