Κική Βάσσου
Με μία άκρως προκλητική πρόταση, η εισαγγελέας Μαρία – Ελένη Νικολού επιχειρεί να ξεπλύνει τον παιδοβιαστή και μαστροπό Ηλία Μίχο και τους υπόλοιπους παιδοβιαστές ενώ παράλληλα στοχοποιεί ως μοναδική υπεύθυνη για μαστροπεία της 12χρονης την μητέρα της.
«Σοκ και οργή» είναι τα συναισθήματα που προκάλεσε στον κόσμο η πρόταση της εισαγγελέα Μαρίας – Ελένης Νικολού για απαλλαγή του Ηλία Μίχου και ενοχή της μητέρας στη δίκη των παιδοβιαστών και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Η εισαγγελική πρόταση ξεπλένει τον παιδοβιαστή και μαστροπό Ηλία Μίχο και τους υπόλοιπους παιδοβιαστές ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί τη μητέρα της 12χρονης ότι εξέδιδε το παιδί της. Για να πέσει στα μαλακά ο Μίχος –το γιατί το απαντούν οι σχέσεις του με το κυβερνητικό κόμμα, την εκκλησία και την αστυνομία, αποτυπωμένες και σε φωτογραφίες οικειότητας–, αλλά και το σύστημα trafficking που πρακτικά απαλλάχτηκε από την προανακριτική διαδικασία, η εισαγγελική πρόταση μετατρέπει το μαύρο σε άσπρο ακροβατώντας στα όρια της λογικής του παραλόγου.
Ο Μίχος προτάθηκε να κριθεί ένοχος για τις εξής κατηγορίες: α) διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη από πρόσωπα που του το είχαν εμπιστευθεί, β) οπλοκατοχή για δύο όπλα (το κορίτσι είχε καταθέσει οτι την απειλούσε πως θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της. Ήταν απλή οπλοκατοχή ή μέσο απειλής και εξαναγκασμού ενός παιδιου;), γ) κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο χωρίς να έχει συμπληρώσει τα 12 έτη αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, στρώνοντας το χαλί για πρόταση αθώωσης βιασμού λόγω αμφιβολιών και δ) για διευκόλυνση ανήλικης να εκδίδεται («πράξη που ξεκίνησε μόνη της από τις αρχές του 2022 για να πηγαίνει χρήματα στη μητέρα της χωρίς ανταλλάγματα»).
Οι πολύωρες καταγγελτικές καταθέσεις του κοριτσιού σε έξι ανακρίσεις χωρίς τήρηση όσων προβλέπονται σε περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων, ρίχνονται στο καλάθι των αμφιβολιών με συνεπακολουθο, που δεν λέγεται αλλά εννοείται, ότι το παιδί είπε ψέματα. Ο πρώην υπουργός ΠΡΟΠΟ, Τάκης Θεοδωρικάκος, το είχε ισχυριστεί ευθέως αυτό για την εισβολή στο σπίτι φιλοξενίας της ανήλικης και τον τραυματισμο της. Αντίθετα προτάθηκε να κριθεί αθώος για: α) βιασμό του παιδιού, β) μαστροπεία σε οίκους ανοχής (δεν διερευνήθηκε ποτέ πραγματικά αφού η αστυνομική ερευνά έγινε μετα από καιρό, σε λάθος οίκο), γ) μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού και με αποκόμιση πορνικών εσόδων καθώς και για εμπορία ανθρώπου.
Η κλειστή διαδικασία της δίκης δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε τα επιχειρήματα της εισαγγελέα και σε ποια στοιχεία στήριξε την πρότασή της για πράξη που ξεκίνησε μόνο του το κορίτσι πριν συμπληρώσει τα 12 χρόνια. Από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την απολογία Μίχου, προκύπτει να έκανε δεκτή την τραγελαφική γραμμή υπερασπιστής πως «δεν είμαι βιαστής, δεν είμαι μαστροπός, ήμουν ερωτευμένος». Το γεγονός πως ο Μίχος ήταν δημιουργός και διαχειριστής του λογαριασμού σε πλατφόρμα διαδικτυακών συνομιλιών, μέσω της οποίας εξέδιδε την ανήλικη, ήταν απλά «διευκόλυνση» για την εισαγγελέα με «φιλανθρωπικό σκοπό» προς τη μητέρα.
Η εισαγγελική «καταδίκη» για τη μητέρα έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο της «αθώωσης» Μίχου
Η εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο της πρότασης για τον Μίχο. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος κύριος ένοχος. Μια πολύ φτωχή μητέρα θα ακουστεί ευπρόσδεκτα σαν ένοχη από συντηρητικά ακροατήρια, τα οποία έτσι έχουν μάθει να μετράνε τη συνείδηση των φτωχών. Η εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα δεν τσιγκουνεύτηκε. Ένοχη: α) μαστροπείας (εξώθηση και διευκόλυνση) με την μορφή αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την ανήλικη κόρη της να εκδίδεται για να της φέρνει λεφτά, β) μαστροπείας μέσω πληροφοριακών συστημάτων με τη μορφή αφόρητων πιέσεων και προτροπών να παράγει η ανήλικη βίντεο και φωτογραφίες ώστε να της φέρνει χρήματα, γ) πορνογραφίας (διανομή του υλικού της ανήλικης) σε συγκατηγορουμένους. Με βάση πληροφορίες για τη δίκη, ούτε ο Μίχος ούτε κανείς άλλος από τους κατηγορούμενους τόλμησε να βάλει τη μητέρα στο κάδρο της υπόθεσης.
Το σύνθημα της πορείας στον Κολωνό την Τέταρτη 13/3 με τη συμμετοχή πάνω από 300 ατόμων, την οποία οργάνωσε στη γειτονιά η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων, αποτελεί την ουσία αυτής της υπόθεσης που ξεκίνησε πριν ενάμισι χρόνο με την καταγγελία της ίδιας της μάνας. «Σε μια κοινωνία γεμάτη από φτωχές, οι εισαγγελείς ξεπλένουν μαφιόζους, βιαστές». Η αστυνομική επίθεση στην πορεία, τα ΜΑΤ και οι μηχανές που την ακολούθησαν μέχρι το τέλος, δείχνουν τον φόβο της εξουσίας.
Η εισαγγελική πρόταση δεν ξεπλένει μόνο αλλά καταδικάζει σε ισόβια απομόνωση και αδιέξοδο τη 12χρονη επιζώσα και κάθε άλλο θύμα, παιδί ή γυναίκα, επειδή τόλμησε και έσπασε τον κύκλο της σιωπής. Το ίδιο επιφυλάσσει και για τη μητέρα της, η οποία τόλμησε να σπάσει την ομερτά και τον κύκλο της εκμετάλλευσης του παιδιού της.
*μέλος Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα- Σεπολίων
«Η οργή µας θα τους σαρώσει»
Όπως γράφεται στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης «η πραγματική δύναµη αυτής της κοινωνίας είμαστε εμείς που μένουμε στις φτωχογειτονιές, που δουλεύουμε για τρεις κι εξήντα και δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα, που κουραστήκαμε να φοβόμαστε για µας τους ίδιους και τις ίδιες, για τις φίλες µας, για τους γνωστούς µας, για τα παιδιά µας, τα παιδιά των φίλων µας αν είναι καλά, εμείς που δεν βρίσκουμε το δίκιο µας πουθενά, οι πιο ευάλωτοι από µας, εμείς είμαστε οι πιο οργισμένες/οι και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να µας παρακάμψει. Στις γειτονιές µας και σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας μαστροποί, βιαστές, παιδοβιαστές έχουν ήδη κριθεί ένοχοι και δεν χωράνε, χωρίς απόφαση κανενός αστικού δικαστηρίου. Εμείς περιφρουρούμε τις γειτονιές µας, εμείς περιθάλπουμε και χτίζουμε πλέγμα αλληλεγγύης για τα θύματα και τις επιζώσες και η οργή µας θα τους σαρώσει». Το απόγευμα της Πέμπτης 14/3 πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη.
Αλληλεγγύη μέχρι τέλους στην επιζώσα και τα αδέλφια της. Καταδίκη του Μίχου σαν παιδοβιαστή και μαστροπού. Αθώωση της μητέρας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (16.3.24)