Δημήτρης Σταμούλης
▸ Πραγματική μείωση μισθών 34,23% το 2022 σε σχέση με το 2009
Μετά από ενάμιση μήνα «διαβούλευσης» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών φορέων, με «γλάστρα» την κυβερνητική και εργοδοτική ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση αναμενόταν να ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφασή της για τον νέο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι κυβερνητικοί ο κατώτατος μισθός θα πάει από τα 667 γύρω στα στα 700-710 ευρώ καθαρά (820-840 μεικτά). Το επιπλέον ποσό που θα δουν στην τσέπη τους περίπου 600.000 εργαζόμενοι είναι όμως τραγικά ανεπαρκές απέναντι στην κλοπή στο εργατικό εισόδημα των τελευταίων χρόνων, με την απογείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, από τρόφιμα και καύσιμα μέχρι στέγαση, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση αυτή κινήθηκε στα όρια «της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», δηλαδή της διαφύλαξης των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβερνητική απόφαση δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από τις γλίσχρες προτάσεις των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.α. για μισθούς κοντά στα 800 μεικτά, παρά τα τεράστια κέρδη τους και κινείται οριακά υψηλότερα του επίσημου πληθωρισμού του 2023 (3,5%).
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «τέταρτη αύξηση» αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος κάτω και από τα επίπεδα του 2010, τότε που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τον «πετσόκοψαν» άγρια, πάγωσαν τις τριετίες, την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και αποφάσισαν ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού (καθεστώς που δεν άγγιξε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Το μόνο που έκανε η παρούσα κυβέρνηση ήταν να «ξεπαγώσει» τις τριετίες, πετώντας όμως στον κάλαθο 12 χρόνια δουλειάς των μισθωτών.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρίσκονται στην όγδοη χειρότερη θέση στην ΕΕ, συγκρίνοντας το ύψος του κατώτατου μισθού σε μονάδες αγοραστικής δύναμης
Ποια είναι όμως η αλήθεια για τον νέο κατώτατο μισθό και τις πραγματικές εργατικές ανάγκες για επιβίωση; Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο μέσος ετήσιος μεικτός μισθός, προσαρμοσμένος για πλήρη απασχόληση ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3,8% (5,1% στην ΕΕ27) το 2022 και διαμορφώθηκε στα 16.661 ευρώ όταν στην ΕΕ27 ήταν 35.329 ευρώ. Συνυπολογίζοντας όμως το γενικό επίπεδο τιμών, προκύπτει ότι, σε σταθερές τιμές 2015, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 5,1% στην Ελλάδα το 2022! Σε σχέση με το 2009, όταν ο μέσος ετήσιος μεικτός μισθός ήταν στα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, έχει επέλθει μία ονομαστική αθροιστική καθίζηση 22,85% το 2022, ενώ αν λάβουμε υπόψη το γενικό επίπεδο τιμών, τότε η πραγματική μείωση, ανέρχεται στο 34,23% το 2022!
Τον Φλεβάρη του 2023 (ΕΦΚΑ), ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων είναι 1.038,23 ευρώ, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ήταν τα 1.417,84 ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77%. Την ίδια χρονιά, δε, το 31% των εργαζομένων αμειβόταν με ονομαστικό μισθό έως 800 ευρώ, 1 στις 2 προσλήψεις αφορούσε ευέλικτη απασχόληση, και 122.000 εργαζόμενοι έκαναν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα, υπερτριπλάσιοι σε σχέση με το 2013.
Όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρίσκονται στην όγδοη χειρότερη θέση στην ΕΕ, συγκρίνοντας το ύψος του κατώτατου μισθού σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – ΜΑΔ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ). Μάλιστα ο μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα σε ΜΑΔ είναι πιο κάτω και από χώρες όπως Ρουμανία, Κροατία και Πολωνία. Ενώ το 2022 η χώρα εμφάνιζε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε κίνδυνο φτώχειας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Κανένας μισθός κάτω από 1.200 ευρώ
Το μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρέπει να περιμένει τις «προτάσεις» της ΓΣΕΕ και τον εκτονωτικό της σχεδιασμό, με απεργίες-ντουφεκιές στον αέρα, χωρίς σχέδιο και κλιμάκωση. Τα ταξικά σωματεία καλούνται να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, και ο κόσμος της εργασίας να διεκδικήσει από τα μυθικά κέρδη που αποκόμισε το κεφάλαιο κάνοντας… πάρτι με τον πληθωρισμό. Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022, με τα προ φόρων κέρδη να φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά οι βιομηχανίες και οι τράπεζες εκτίναξαν τα κέρδη τους, π.χ. ενέργεια-νερό (2,26 δισ. ευρώ), τηλεπικοινωνίες (1,54 δισ. ευρώ), μεταφορές (1,25 δισ. ευρώ).
«Λεφτά υπάρχουν» στα ταμεία των επιχειρήσεων, και γι αυτό οι εργαζόμενοι με αποφασιστικό αγώνα μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και τις ΣΣΕ παντού σε ρήξη με το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ και τα σύμφωνα σταθερότητας. Ώστε κανένας μισθός-σύνταξη να μην είναι κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά, με αύξηση 30% σε όλους τους μισθούς, με Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ώστε να προστατεύεται τα λαϊκό εισόδημα από την αχαλίνωτη ακρίβεια, με επιστροφή του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης – 14ης σύνταξης. Για μείωση του χρόνου εργασίας με 30ωρο ‒ 6ωρο ‒ 5ήμερο, ενάντια στη μερική απασχόληση, στις επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα σπαστά ωράρια. Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του µνηµονιακού νοµοθετικού πλαισίου και των νόμων Χατζηδάκη, Γεωργιάδη. Αν δεν χάσει πλούτο και ιδιοκτησία το κεφάλαιο, δεν θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.3.24)