Πιστή στη γραμμή της καταστολής και των δικαστικών διώξεων, η κυβέρνηση και η Νίκη Κεραμέως ως υπουργός Εσωτερικών (μετά τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας), κατέθεσε αγωγή κατά της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ισχυρίζεται ότι με την απόφαση αυτή “η ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά αρνείται την εφαρμογή του σχετικού νόμου (4940/2022)” ενώ από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε αναλογη απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναμασά τα καθιερωμένα περί «σεβασμού» στο δικαίωμα στην απεργίας – παρότι το διώκει ανηλεώς! – επαναλβάνοντας ότι η όποια σχετική ενέργεια “πρέπει να είναι νόμιμη και να μην στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων”.
Προηγήθηκε μία μέρα πριν η αγωγή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά της ΑΔΕΔΥ , ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που είχε προκηρύξει η τριτοβάθμια οργάνωση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Υπενθυμίζεται ότι και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ κατέφυγε λίγες ημέρες νωρίτερα στα δικαστήρια κατά των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ για να βγάλει τον ανυποχώρητο αγώνα των εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης παράνομο και να επιβάλει την αξιολογική διαδικασία. Το δικαστήριο μάλιστα απαγόρευσε στις δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τη συνέχιση της απεργίας-αποχής και για κάθε παράβαση απείλησε με χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.
Όπως καταγγέλλουν οι Παρεμβάσεις, «το υπουργείο έχει βρεθεί σε αδιέξοδο γιατί συναντά σοβαρή αντίσταση στους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του. Παρά τον εκβιασμό στις/στους νεοδιόριστες/ους με τη μη μονιμοποίησή τους, χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Το ΥΠΑΙΘΑ σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το τέλμα, ενεργοποίησε την Α2 φάση της αξιολόγησης και μετέτρεψε όλους/ες τους/τις διευθυντές/ντριες, σε αξιολογητές. Παράλληλα, σταδιακά επεκτείνει την αξιολόγηση σε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και με αυτούς που έχουν 20-30 χρόνια υπηρεσία. Και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί πάλι αντιμέτωπο με την ανυπακοή των εκπαιδευτικών, επιστρατεύει το συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια! Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την καταστολή, τις απειλές και τον εκφοβισμό θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών».
Οι Παρεμβάσεις τονίζουν ότι «ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, τον ανταγωνισμό, την κατηγοριοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της εκπαίδευσης οφείλει να συνεχιστεί! Η κήρυξη της απεργίας-αποχής ως παράνομης από τα δικαστήρια δεν πρέπει να σημάνει τη λήξη».