▸Δεύτερη απεργία σε διάστημα μικρότερο των δυο εβδομάδων στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα των Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/2, ενώ αυτή τη φορά στη λίστα προστέθηκε και η Cosmote e-Value.
Στη «μαζική και ιστορική απεργία», όπως την χαρακτήρισε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) το οποίο την προκήρυξε, συμμετείχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι ενώ οργανώθηκε μέσα σε 2 ημέρες αγγίζοντας 20.000 εργαζόμενους, 70% των οποίων βρίσκονται σε τηλεργασία.
Από το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το μεσημέρι πραγματοποίησαν νέα μαχική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, σπάζοντας στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία για ώστε η απεργία να μην έχει συμμετοχή.
Αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την απαράδεκτη άρνηση των εργοδοτών να γίνουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) καθώς και μια ακόμη σειρά αιτημάτων.
Μεταξύ άλλων ακούστηκαν στα αγγλικά τα συνθήματα «Enough is enough» («Φτάνει πια») και «Εqual right, equal pay – change our visa right away» («Ιδια δικαιώματα, ίδιους μισθούς – αλλάξτε αμέσως το καθεστώς βίζας»), το οποίο αναφέρεται στον τρόπο παραμονής στην Ελλάδα και στις συνθήκες εγκλωβισμού των εργαζομένων από το «δουλεμπορικό καθεστώς» της «βίζας ειδικού σκοπού».
Για τον λόγο αυτό, την Παρασκευή 16/2 έγινε και συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς ένα από τα αιτήματα είναι η βίζα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους εκτός ΕΕ.
Τις κινητοποιήσεις στήριξε με όλες τις δυνάμεις της και η Radical IT – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική.
Η προηγούμενη απεργία είχε πραγματοποιηθεί στις 8/2. Σύμφωνα με το ΣΕΤΗΠ, συμμετείχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι/ες, ντόπιοι/ες και μετανάστες/τριες, που εργάζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και άλλες πόλεις. Υπήρξαν τμήματα που έκλεισαν τελείως, ενώ ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση της Teleperformance Χανίων, όπου είχε προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας και τελικά εκείνη τη μέρα οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία με συμμετοχή 95%.
Παρ’ όλα αυτά, στα εξώδικα που επιδόθηκαν στις τέσσερις εταιρείες την επομένη της απεργίας για να υπάρξει διαπραγμάτευση με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων, το ΣΕΤΗΠ δεν πήρε απάντηση από καμιά απ’ αυτές. Ο αγώνας συνεχίζεται και ένα σημαντικό βήμα είναι και η δημιουργία του επιχειρησιακού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Teleperformance (ΣΕΤΕΠ), που ανακοινώθηκε στις 13/2.
Τα αιτήματα των απεργών, μεταξύ άλλων, είναι να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου και να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας, ωράριο 35 ώρες την εβδομάδα, αύξηση μισθού κατά 20% και συνεχής προσαρμογή αυτού στην αύξηση των τιμών, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τα ακουστικά (15%) και επίδομα ξένης γλώσσας (10%), βίζα εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι από την ΕΕ και διάλειμμα μιας ώρας λόγω της έκθεσης στην οθόνη.
Παράλληλα, ζητούν να ενημερώνονται έγκαιρα όσοι καλούνται να μετακινηθούν από ένα έργο σε άλλο, πληρωμή των εξόδων της εργασίας από το σπίτι και πλήρης αποσύνδεση από τα συστήματα στη λήξη του ωραρίου.
Τέλος, οργανώνονται δράσεις αλληλεγγύης για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα στηρίξει τους απεργούς που το χρειάζονται.
«Μέσα σε δύο περίπου βδομάδες, μέσα από την οργάνωση μας, και τη συλλογική μας απάντηση, έχουμε κερδίσει πολλά. Χιλιάδες από εμάς είπαμε φτάνει πια! Θέλουμε αξιοπρέπεια, μισθούς που να φτάνουν για το μήνα, καλύτερες συνθήκες εργασίας με σεβασμό στα στοιχειώδη δικαιώματά μας, κάλυψη των εξόδων της τηλεργασίας, βίζες για όλους τους συναδέλφους για να μη ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς το 2024. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα πάρουμε!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ.
«Να μην αφήσουμε ούτε λεπτό να πάει χαμένο, όλοι στον αγώνα για αξιοπρέπεια, βλέπουν μπροστά τους μόνο νούμερα, ας τους δείξουμε ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με ανάγκες, οικογένειες, προβλήματα υγείας, όνειρα, επιθυμίες. Που δε θα ανεχτούν άλλο πια να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, να τους πετάνε σαν σκουπίδια από project σε project, να τους απειλούν, και να τους λύνουν τα συμβόλαια για το τίποτα», καταλήγει.