Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Στα «εξ ων συνετέθη» διαλύεται η πάλαι ποτέ ηγετική ομάδα
Κάθε άλλο παρά στην… καλύτερή του φόρμα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μερικές εβδομάδες πριν το συνέδριό του, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης (αυτοδια)φημίζεται για τη φυσική του κατάσταση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο στενός ηγετικός πυρήνας της ηγεσίας βρίσκεται σε πλήρη ανταγωνισμό, με τέσσερις πόλους να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος. Δύο από αυτούς προέρχονται από τα στελέχη που στήριξαν τον Σ. Κασσελάκη στην εκλογή του ως πρόεδρος: τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.
Ο πρώτος, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, τήρησε αποστάσεις από την ηγεσία Κασελάκη, αφού σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πολιτική αξιοπιστία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική στη ΝΔ. Θέση που σαφώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της «τελευταίας πινελιάς» στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης, ο Νίκος Παππάς έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει πως οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές με ποσοστό μικρότερο των εθνικών εκλογών δεν θα θεωρηθεί επιτυχία. Η στάση του Νίκου Παππά έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού φαίνεται να κινείται έντονα παρασκηνιακά, προκειμένου να διαμορφώσει τους συσχετισμούς υπέρ του στο επικείμενο συνέδριο και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει αριθμούς συνέδρων στο ίδιο επίπεδο με τους υποστηρικτές του Σ. Κασσελάκη.
Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, εδώ και αρκετές εβδομάδες φαίνεται να έχει… ανεξαρτητοποιηθεί εσωκομματικά. Διαμορφώνει τη δική του πλατφόρμα εκφράζοντας αντίθεση σε κεντρικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα στη θετική ψήφο στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ή στη θέση του κόμματος υπέρ της αγοράς F-35. Οι θέσεις του κινούνται στη λογική μιας λαϊκίστικης αντιπολιτευτικής τακτικής με κύριο γνώμονα την ανάδειξή του σε ηγετικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τρίτη διακριτή ομάδα είναι οι λεγόμενοι «παλιοί προεδρικοί». Σε αυτούς συγκαταλέγονται στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης. Πρόκειται για τα στελέχη που «κατέβασαν» την πρόταση για «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρω-ομάδα της «Αριστεράς στους «σοσιαλιστές». Μια θέση με την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει», αν και μέχρι στιγμής δεν την έχει αποδεχτεί.
Τέλος, υπάρχει το Δίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα. Εκεί συσπειρώνονται στελέχη που αμφισβητούν με τον πιο σαφή τρόπο την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι η τακτική που ακολουθείται οδηγεί στη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ως πλατφόρμα την αντίληψη του «αντιδεξιού μετώπου», στο οποίο εντάσσουν τη μελλοντική σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Μάλιστα, πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου έχει δημιουργήσει η επιλογή του
Δ. Τεμπονέρα να παραβρεθεί σε εκδήλωση όπου θα συμμετάσχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εκ του ΠΑΣΟΚ και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.
Απέναντι σε αυτά, η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη απαντά με τα περίφημα «αναπτυξιακά συνέδρια» ανά περιφέρεια, που περισσότερο μοιάζουν με «one man show» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη μόνιμη «απειλή» της «προσφυγής στη βάση». Δηλαδή σε νέα ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου μετά τις ευρωεκλογές.