Νίκος Μανάβης
▸ Κομβική για την πορεία του αγώνα η συνάντηση με Μητσοτάκη
Η οργή και η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου οδηγεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις σημαντικότερες περιοχές της χώρας. Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 55 αγροτικά μπλόκα και 70 αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στοιχείο που έδειξε πως υπάρχει δυναμική για παραπέρα κλιμάκωση.
Η κυβέρνηση κάνει μικρά βήματα προσέγγισης των αγροτών σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αυτόν τον χαρακτήρα έχουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για διάλογο με τους αγρότες των μπλόκων, όπως και η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη με αγρότες στον Δομοκό. Μάλιστα, υπό τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι θετικός σε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την Τρίτη. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, ενώ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης. Παράλληλα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι σε πλήρη λειτουργία κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες φαίνεται να κρατούν «μικρό καλάθι». Άλλωστε είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι η πρόταση Μητσοτάκη για συνάντηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά το «τυράκι», ώστε να αποτραπεί η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα και η αγωνιστική συνάντηση των αγροτών με τους φοιτητές. Η μαζικοποίηση των αγροτικών μπλόκων, η πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων σε συνδυασμό με τη δημιουργία μετώπου στο οποίο θα ενωθούν αγρότες, εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές, είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Την ίδια ώρα, οι αγρότες σε όλη τηνχώρα λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από τη ΔΕΗ και καλούνται να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ κόβεται το ρεύμα ακόμα και σε πλημμυροπαθείς αγρότες.
Κατά τη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων σε εθνικές και επαρχιακές οδούς. Το ίδιο θα γίνει και σε τελωνεία της χώρας, όμως οι αποκλεισμοί αφορούν μόνο τα εμπορεύματα. Επίσης, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ουσιαστικό διάλογο και προειδοποιούν πως είναι έτοιμοι να κατεβούν στην Αθήνα με τα τρακτέρ αν η κυβέρνηση παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Τα κύρια αιτήματα που θέτουν οι αγρότες σε αυτή τη φάση είναι: α) αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, β) 0,07 ευρώ η κιλοβατώρα το ρεύμα, γ) επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, δ) να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά, ε) αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και στ) όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Την Τετάρτη 7/2 στήθηκαν μπλόκα στον κόμβο παλαιάς και νέας εθνικής οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στην Εγνατία στον Εύοσμο, στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα. Στο Στεφανοβικείο Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της παλιάς εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας. Στις Σέρρες οι αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων. Τέλος, στα Μεγάλα Χωράφια στην Κρήτη έγινε αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου.
Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου τα αγροτικά μπλόκα που είχαν καταγραφεί ήταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου. Σε αποκλεισμούς, σε κομβικά σημεία επί των εθνικών οδών αλλά και της Εγνατίας Οδού, προχώρησαν την Πέμπτη αγρότες στη Δυτική Μακεδονία.
Την Παρασκευή 9/2 οι αγρότες της Φλώρινας επρόκειτο να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για τέσσερις ώρες, με παύση της κυκλοφορίας κυρίως των διερχομένων φορτηγών. Στο μεταξύ, για σήμερα, Σάββατο 10/2, στις 7.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Υποχώρηση της Κομισιόν λόγω πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού
Για ερισσότερο από ένα μήνα, οι σποραδικές αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ άφηναν εντελώς αδιάφορη τη νομενκλατούρα των Βρυξελλών, η οποία συνέχιζε με κόβει και να ράβει νομοθετικά πλαίσια και ντιρεκτίβες στα μέτρα των πολυεθνικών του αγροδιατροφικού συμπλέγματος. Όμως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να «παγώσει» δύο μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών.
Η πρώτη αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Mercosur (την κοινή αγορά των χωρών της Λατινικής Αμερικής). Η δεύτερη αφορά τον περιορισμό της χρήσης των φυτοφαρμάκων και της δραστικότητας αυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε προσωρινά τη συζήτηση για τον σχετικό κανονισμό, καθώς υπάρχει η έντονη αντίδραση των αγροτών. Οι Ευρωπαίοι αγρότες κατανοούν πως με τον συγκεκριμένο κανονισμό θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και θα μειωθεί το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, όμως, η αναστολή των διαβουλεύσεων για τον κανονισμό που αφορά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελεί απόδειξη του ανοιχτού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της γραφειοκρατίας της ΕΕ. Οι «παραγωγιστές» είναι αντίθετοι με τον κανονισμό, ενώ οι «περιβαλλοντιστές» είναι υπέρ του κανονισμού. Οι παραπάνω εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι αγροτικοί αγώνες μπορούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στις Βρυξέλλες.
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι αγρότες στα αιτήματά τους, από την Πορτογαλία ως τη Ρουμανία, διεκδικούν να μην πληρώσουν οι ίδιοι και οι καταναλωτές την αύξηση του κόστους παραγωγής που θα επιφέρουν οι πολιτικές της ΕΕ. Επίσης, ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται πως η πολιτική που έχουν χαράξει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί σε καταστροφή όχι μόνο τα φτωχότερα στρώματα των αγροτών αλλά και τους μεγάλους αγροκτηνοτρόφους. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η κλιματική κρίση. Συνολικά, οι αγρότες της ΕΕ απορρίπτουν το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, όπου τεράστιες εκτάσεις θα ελέγχονται από μεγάλες αγροδιατροφικές βιομηχανίες.
Αυτό το στοιχείο είναι που βγάζει στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες αγρότες για όλο το Φεβρουάριο στην Ισπανία, όπου ήδη έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στην Ιταλία οι αγρότες ετοιμάζονται να μπουν στη Ρώμη. Συγκεντρώσεις και δράσεις πραγματοποιούνται μέχρι και την Κύπρο. Επίσης, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ρουμανία.