Ιωάννα Καρδάρα
Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φλεβάρη αγρότες και αγρότισσες από κάθε γωνιά της Ελλάδας είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, ενώ γύρω στις 6.30 μ.μ. το κέντρο της Αθήνας «ασφυκτιούσε» από διαδηλωτές και διαδηλώτριες, με τις κόρνες των τρακτέρ και τα συνθήματα να ηχούν διαδοχικά.
«Ήρθαμε να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματά μας. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά εμείς εστιάζουμε στη νέα αγροτική πολιτική, στη νέα ΚΑΠ, η οποία με τις επιταγές της ΕΕ μειώνει τις επιδοτήσεις. Άλλα σημαντικά προβλήματα είναι το κόστος παραγωγής, τα καύσιμα, τα εφόδια, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τα οποία είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Ζητάμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% για τις καταστροφές. Πέρα από το συλλαλητήριο, είναι πολύ δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η συμμετοχή στα μπλόκα. Φέτος έχει πολύ ενεργή συμμετοχή και η νεολαία. Ελπίζουμε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να κερδίσουμε όσα περισσότερα γίνεται», επισήμανε στο Πριν ο Λευτέρης Παναγόπουλος, αγρότης από την Αιγιάλεια.
«Βρίσκομαι εδώ σαν γεωπόνος εργαζόμενη στο δημόσιο, σαν καταναλωτής, σαν εργαζόμενη, σαν άνθρωπος που νιώθω πως οτιδήποτε δημόσιο αυτή τη στιγμή ιδιωτικοποιείται, είτε είναι τα πανεπιστήμια είτε η υγεία. Η αγροτική παραγωγή θα πάει σε ακόμα πιο λίγα χέρια, θα πεταχτούν έξω όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Οδηγούν στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ο καταναλωτής εργαζόμενος θα τρώει ακριβό τρόφιμο και μη ποιοτικό. Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε είναι τα “ποτάμια” της αντίστασης, όπως κάνουν εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές, οι υγειονομικοί και τώρα οι αγρότες. Με έναν κοινό στόχο. Να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτό απαιτεί να ενωθούν τα αγωνιστικά “ποτάμια”», υπογράμμισε στο Πριν η Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου, αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας.
Φτάνοντας από το μπλόκο του Λούρου στο Σύνταγμα, ο αγρότης Δημήτρης Τσιμογιάννης δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. «Ήρθε η ώρα να μας ακούσει η κυβέρνηση, να μας αφουγκραστεί και ο υπόλοιπος λαός και να ενωθεί μαζί μας. Πέρα από το πετρέλαιο, το ρεύμα και την ΚΑΠ που ισχύει για όλους τους αγρότες στην Ευρώπη, προφανώς υπάρχουν και αρκετά τοπικά προβλήματα τα οποία συσσωρεύονται και κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης.
Η λέξη κλειδί είναι η ενότητα. Αν είμαστε ενωμένοι θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά δεν θα υποχωρήσουμε. Αν είμαστε ενωμένοι, όλα θα γίνουν», τόνισε.
«Βρίσκομαι εδώ για το δίκιο του αγρότη, για τη μείωση του ΦΠΑ, για την αλλαγή της νέας ΚΑΠ, τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο στους αμπελουργούς της Ζίτσας, οι οποίοι έχασαν το 75% του εισοδήματός τους. Εμείς στα Γιάννενα έχουμε το μπλόκο στο Καλπάκι. Θα συνεχίσουμε μαζικά σε όλη τη χώρα», μας είπε ο κτηνοτρόφος, αμπελουργός και πρόεδρος της κοινότητας της Ζίτσας, Σπύρος Παντούλας. «Το μήνυμα το έστειλε ο κόσμος που έχει έρθει εδώ. Είναι μία συγκέντρωση που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μέχρι το μήνυμα ανατροπής αυτής της πολιτικής να επικρατήσει παντού», υπογράμμισε ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζίμας.
Με τη σειρά του, ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Τσεκούρας τόνισε ότι βρέθηκε στο συλλαλητήριο διεκδικώντας να «τελειώσουν οι ελληνοποιήσεις των μελιών που έρχονται από τρίτες χώρες και επιτέλους ο ελληνικός λαός να φάει ελληνικό μέλι, φτηνό και καλό». «Διεκδικούμε μείωση στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία και όχι στην επιστροφή φόρου και αυτό που ζητάμε είναι να κηρυχθεί η μέλισσα ένα έντομο προς εξαφάνιση. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε», σημείωσε.
Huge #demonstration of greek #farmers Infront of #Parliament , #Athens #Greece #αγροτες # pic.twitter.com/MN5uO3cXRg
— George Mourmouris (@GeorgeMourmour2) February 20, 2024
Η δικαίωση, λοιπόν, του αγώνα των αγροτών απαιτεί ενότητα και πραγματική –όχι συμβολική– κλιμάκωση, κόντρα σε κάθε πιθανό σχεδιασμό για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και το βλέμμα στραμμένο από τώρα στις ευρω-
εκλογές της 9ης Ιουνίου. «Σε συντονισμό με τους αγωνιζόμενους φοιτητές και με το απεργιακό ρεύμα που διαμορφώνεται στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρά την υπονομευτική στάση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Μόνη ελπίδα ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική της, για να διαμορφωθούν όροι πραγματικών κατακτήσεων κόντρα στη δημοσιονομική προσαρμογή της ΕΕ που εξυπηρετεί ο κυβερνητικός “τσαμπουκάς”», όπως σημειώνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα-Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω (φωτο+βίντεο)