Νικηφόρος Ματθαιάκης
▸Κόντρα στις ανάγκες νεολαίας και λαού το όραμα κυβέρνησης και κεφαλαίου
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέο νομοσχέδιο τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Έρχεται να εκπληρώσει την διαχρονική επιθυμία του κεφαλαίου για πλήρη λειτουργία της εκπαίδευσης με επιχειρηματικά κριτήρια. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να υποβαθμίσουν την δημόσια εκπαίδευση και να ιδιωτικοποιήσουν πτυχές της. Τα γενικευμένα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, είναι μερικά παραδείγματα από το κυβερνητικό έργο που κατά παραγγελία ΕΕ, ΣΕΒ και ΟΟΣΑ επιχειρεί να διαλύσει κάθε ψήγμα δημόσιας δωρεάν παιδείας. Αυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το άρθρο 28 για τις διεθνείς συμβάσεις. Προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο 16 και να δημιουργήσει τα πρώτα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει να επισφραγίσει και να βαθύνει ποιοτικά την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, στην οποία η γνώση κατακερματίζεται και εμπορευματοποιείται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Ο ιδιωτικός παράγοντας επελαύνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και η επιχειρηματική λειτουργία εντείνεται καθημερινά έχοντας και τυπικά πλέον λόγο στις διοικήσεις των ιδρυμάτων και στα προγράμματα σπουδών Ολόκληρες πλευρές του πανεπιστημίου ιδιωτικοποιούνται, από τη φοιτητική μέριμνα μέχρι την αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ για εμπορική χρήση.
Ο «ανταγωνισμός» δημόσιου-ιδιωτικού που επικαλείται η κυβέρνηση και τα δήθεν οφέλη που θα έχει στις σπουδές μας καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και τις ανάγκες μας. Αυτό, εξάλλου, έγινε εμφανές και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου στο όνομα του «ανταγωνισμού» το ΕΣΥ κατέρρευσε προς όφελος του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών. Προσπαθούν να καταστήσουν την παιδεία ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τεράστιους εκπαιδευτικούς ομίλους και ιδρύματα μετατρέποντας ολοκληρωτικά τη γνώση και την έρευνα σε εμπόρευμα με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Θα υποβαθμίστει ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσω της ασφυκτικής αξιολόγησης που καθορίζει και την κρατική χρηματοδότηση.
Όσα ιδρύματα δεν προσαρμόζονται στα «ανταγωνιστικά» πρότυπα και κριτήρια της αξιολόγησης θα οδηγούνται σε συγχωνεύσεις ή σε κλείσιμο, αλλιώς θα αναγκάζονται να αναζητούν οικονομικούς πόρους για την επιβίωσή τους σε ιδιώτες με αντάλλαγμα την πλήρη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών και της παραγόμενης έρευνας και γνώσης, με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιλέξουμε: Ή θα διαμορφωθεί το ελεύθερο πανεπιστήμιο για τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών ή θα παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας
Παράλληλα διαλύεται και η εργασιακή προοπτική της νέας γενιάς. Οι συνολικές αλλαγές που προωθούνται για την εκπαίδευση έχουν σαν στόχο να διαμορφώσουν ένα φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα κυνηγάει συνεχώς πιστοποιήσεις και περαιτέρω καταρτήσεις. Αυτό θα εξασφαλίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρέχοντας μονάχα δεξιότητες σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, καταδικάζοντάς μας να ζούμε σε ένα αέναο κυνήγι επανακαταρτίσεων προκειμένου να μπορέσουμε να εργαστούμε.Τέλος, πρόκειται για την ταφόπλακα στις σπουδές χιλιάδων νέων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο με τα δυσβάσταχτα ποσά που θα απαιτούν τα δίδακτρα.
Το επόμενο διάστημα θα καλεστούμε να επιλέξουμε: Ή θα διαμορφωθεί το ελεύθερο πανεπιστήμιο για τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών ή θα παλέψουμε αποφασιστικά και θα επιβάλουμε την παιδεία των αναγκών μας. Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά τους, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνολικά, με μαζικά συλλαλητήρια και καταλήψεις των σχολών. Από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους, ενώνουμε τον αγώνα μας για τη δημιουργία ενός κινήματος ανατροπής που θα παλεύει ενάντια στην αναθεώρηση/παράκαμψη του άρθρου 16 και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες.
Ένα φοιτητικό κίνημα που να αναδεικνύει τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ για την παιδεία, παλεύοντας παράλληλα για ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση µε ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, με μόρφωση και έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την καταστολή, τον στρατό και τα κέρδη του κεφαλαίου! Που θα εμποδίσει τη διάλυση των πτυχίων μας και το τσάκισμα της εργασιακής μας προοπτικής, διεκδικώντας ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα εντός του ως μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο, αυτό που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Ξεσηκωμός ενάντια στην αντιδραστική τομή
Σάλπισμα αντεπίθεσης και αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στέλνουν η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) και το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με γύρο συνελεύσεων στις σχολές και συλλαλητήρια στις 11/1 σε αρκετές πόλεις.
«Όπως το φοιτητικό κίνημα το 2006 και το 2007 έριξε ένα γερό χαστούκι στο αστικό πολιτικό σύστημα οδηγώντας την όποια προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο κενό, όπως τα τελευταία χρόνια υπερασπιστήκαμε το άσυλο και καταργήσαμε τα σχέδια για την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, έτσι θα το ξανακάνουμε. Η πρώτη μαχητική απάντηση των συλλόγων δόθηκε κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι, έπεται η συνέχεια και η κλιμάκωση των αγώνων», σημειώνει η νΚΑ.
«Πραγματικά ελεύθερο είναι εκείνο το πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν όλοι και όλες να έχουν πρόσβαση, χωρίς κανένα φραγμό. Που ο πλούτος της γνώσης που παράγεται, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας θα μπορούν να γίνουν κτήμα του καθενός και της καθεμιάς, χωρίς περιορισμούς», αναφέρει το ΝΑΡ τονίζοντας την ανάγκη «το επόμενο διάστημα να σημάνει συναγερμός στο φοιτητικό, εκπαιδευτικό κι εργατικό-λαϊκό κίνημα για να αποτραπεί το αντιδραστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, για την εκπαίδευση που έχουν ανάγκη οι νέες και οι νέοι».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (05.01.24)
Wikileaks: Όταν η πρεσβεία των ΗΠΑ πίεζε για αναθεώρηση του άρθρου 16