Οι περισσότεροι ηγέτες των ισχυρών του πλανήτη σνόμπαραν φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Κυρίως διότι, όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν καμία διάθεση να συζητήσουν γι’ αυτό που περιέγραφε ο τίτλος του: «Ανοικοδομώντας την Εμπιστοσύνη». Και πώς να έχουν, άλλωστε, στην εποχή της έντασης του ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά στρατόπεδα, στην οποία οι διαφορές λύνονται ολοένα πιο συχνά με τα όπλα.
Ε-, ε-, έρχεται;
Η άνετη και με διαφορά-ρεκόρ επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα, στην έναρξη των προκριματικών για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, επιβεβαιώνει τα προγνωστικά που θέλουν τον τέως πρόεδρο να κάνει περίπατο απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και όλα θα ξεκαθαρίσουν πρακτικά στη «Σούπερ Τρίτη», στις αρχές Μαρτίου, όλα δείχνουν πως οι πάντες στρέφουν από τώρα το βλέμμα τους στη μεγάλη μάχη της 5ης Νοεμβρίου. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως ο Τραμπ μοιάζει να εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Τζο Μπάιντεν, ειδικά στις αποκαλούμενες πολιτείες-κλειδιά, που συνήθως κρίνουν τον συσχετισμό στο σώμα των εκλεκτόρων. Έτσι, όπως φάνηκε και στο Νταβός, τα στελέχη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα μιας δεύτερης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ταϊβάν, ΗΠΑ και Κίνα
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν δεν προσθέτουν κάποια νότα αισιοδοξίας στην κατάσταση στον Ειρηνικό. Η εκλογή στην προεδρία ενός πολιτικού που έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την Κίνα αυξάνει την ένταση, καθώς το Πεκίνο έχει διαμηνύσει πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει casus belli (αιτία πολέμου), ενώ Ουάσιγκτον και Μπάιντεν έχουν δεσμευτεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα συνδράμουν την Ταϊβάν. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις μόλις με 11 χώρες και το Βατικανό – μία λιγότερη από αυτή την εβδομάδα, καθώς το μικροσκοπικό κράτος του Ναούρου έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό της Κίνας. Η επόμενη πράξη, πάντως, είναι πιθανό πως θα παιχθεί στο εσωτερικό της Ταϊβάν, καθώς η αντιπολίτευση της Κουμιτάνγκ, που τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» με το Πεκίνο, ενισχύθηκε.
Τι Μακρόν, τι Λεπέν
Στη Γαλλία, η νέα κυβέρνηση που διόρισε ο «φιλελεύθερος» Εμανουέλ Μακρόν έχει βάλει σκοπό να αποδείξει πως είναι επαρκώς ακροδεξιά, ώστε κανείς να μην χρειάζεται στις επόμενες ευρωεκλογές να ψηφίσει την Μαρίν Λεπέν. «Προκειμένου να αποτρέψουμε την επιστροφή των άκρων και ειδικότερα της Ακροδεξιάς, είναι ανάγκη να στοχεύσουμε εκείνα τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να ψηφίζουν υπέρ τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα παραμείνει Γαλλία» Με απλά λόγια: Να υιοθετήσουμε όσες περισσότερες θέσεις της Λεπέν μπορούμε, στο διάστημα που μας απομένει – ακόμη και την επαναφορά της σχολικής ποδιάς, που θα δοκιμαστεί «πιλοτικά». Το δυστύχημα για τον Μακρόν – και όσους τον στήριξαν – είναι ότι από τη στιγμή που τα πράγματα φτάνουν σε αυτό το σημείο, οι ψηφοφόροι επιλέγουν συνήθως το γνήσιο και όχι το κακέκτυπο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (20.1.24)