Τα πρώτα του «γενέθλια» έχει την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, το ChatGPT, το πιο γνωστό από τα σύγχρονα εργαλεία της «δημιουργικής» τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εισβάλει ορμητικά παντού – από την παραγωγή μέχρι την επικοινωνία και από τους πολέμους μέχρι την επιστήμη – κάνοντας αρκετούς να συγκρίνουν τις αλλαγές με εκείνες που προκάλεσε η εμφάνιση και διάδοση του Διαδικτύου. Το στοίχημα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο: Το κεφάλαιο ή οι παραγωγοί του πλούτου;
Ακροδεξιό «τσουνάμι» στην ΕΕ
Ο θρίαμβος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας στις πρόωρες εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη στην Ολλανδία επιβεβαιώνει την ενίσχυση του συγκεκριμένου πολιτικού ρεύματος στην Ευρώπη. Μια τάση η οποία κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, καθώς έρχεται στο φόντο της γενικευμένης αντιδραστικής στροφής που καταγράφεται στο πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα και θα εκφραστεί και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Ο Γκέερτ Βίλντερς, συγκεκριμένα, κατάφερε να συγκεντρώσει 37 από τις 150 συνολικά έδρες, με ποσοστό άνω του 25%, αφήνοντας πολύ πίσω τους μέχρι σήμερα κυβερνώντες Φιλελεύθεροι του Ρούτε και ο συνασπισμός Εργατικών και Πρασίνων του Τίμερμανς, που κινήθηκαν κοντά στο 15% και συγκέντρωσαν 24 και 25 αντιστοίχως έδρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο νέο κοινοβούλιο θα υπάρχουν άλλα δύο κόμματα ακροδεξιάς αναφοράς, με 10 συνολικά έδρες.
Γιατί δεν κόβουν στρατιωτικές δαπάνες;
Μπορεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ να περηφανεύεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εύσημα των Βρυξελλών, εκεί όμως μοιάζουν να έχουν ένα άλλο πρόβλημα. Αυτή τη φορά με τις «υπερδυνάμεις» της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, που προβλέπουν «υπερβάσεις» στους δικούς τους προϋπολογισμούς για το 2024. Στο Βερολίνο, μάλιστα, η κυβέρνηση Σολτς αναγκάστηκε να παγώσει το σχέδιό της μετά το μπλόκο του συνταγματικού δικαστηρίου στην «τρύπα» των 60 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, το Παρίσι είδε την Κομισιόν να του «τραβάει το αυτί», καθώς το προβλεπόμενο έλλειμμα για το νέο έτος είναι της τάξης του 4,4%, έναντι ορίου 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πλέον, αναζητούνται τρόποι για περικοπές – χωρίς, όμως, αυτές να θίγουν τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, που μόνο στη Γερμανία περιλαμβάνει ένα έκτακτο πακέτο 100 δισ. ευρώ…
Στο τραπέζι τα σενάρια για την Ουκρανία
Ο Πούτιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, έστω και διαδικτυακά, ενώπιον των ομολόγων του από τη Δύση που μετέχουν στην ομάδα της G20 αυτή την εβδομάδα. Ενδύθηκε δε τον μανδύα της «περιστεράς», δηλώνοντας πρόθυμος για διαπραγματεύσεις ώστε να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στα χαρακώματα του οποίου μακελεύονται χιλιάδες νέοι. Η είδηση, μάλιστα, είναι πως στην ομιλία του υπήρξαν ελάχιστες ως μηδενικές αντιδράσεις, κάτι που προφανώς θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του – ειδικά καθώς επίκειται η παράδοση στο Κίεβο και αμερικανικών μαχητικών F-16, που πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη απέναντι στα αντίστοιχα ρωσικά, ώστε να… αδειάσει χώρος για νέα και πιο σύγχρονα. Σίγουρα, πάντως, οι πάντες κατανοούν ότι δεν θα αλλάξουν πλέον πολλά πράγματα στα πεδία των μαχών.