Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου του σημαντικού και πολυδιαβασμένου Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικού σε ηλικία 89 ετών.
Έγραψε, επιμελήθηκε ή συνέγραψε περίπου 80 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά και ποίηση. Ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική λογοτεχνία είναι η νεανική του Τριλογία «Το Φύλλο, το Πηγάδι, τ’Αγγέλιασμα» που γράφτηκε το 1961 και απαγορεύτηκε από τη Χούντα.
Ο Β. Βασιλικός έραψε το εμβληματικό μυθιστόρημα «Ζ» για τη δολοφονία Λαμπράκη επηρεασμένος από το «Εν Ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε. Την επιμέλεια του βιβλίου έκανε ο σημαντικός φιλόλογος, πανεπιστημιακός και μελετητής Πάνος Μουλάς ο οποίος του είπε όταν το πρωτοδιάβασε «Βασίλη, καταπληκτικό το βιβλίο. Αλλά θα πας φυλακή». Το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, δημοσιεύτηκε αρχικά σε έξι συνέχειες στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” το 1966 και σχεδόν ταυτόχρονα με τη δίκη των πρωταιτίων κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο». Το εξώφυλλο του είχε φιλοτεχνήσει ο Νίκος Κούνδουρος και δέσποζε ένα μεγάλο Ζ (με υπότιτλο: φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος «για να προστατευτεί από διώξεις») που σύμφωνα με τον συγγραφέα διαβάζεται «Ζει». Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του ίδιου του Β. Βασιλικού, ο Δημήτρης (Μίμης) Δεσποτίδης, η ψυχή του ιστορικού εκδοτικού οίκου της αριστεράς «Θεμέλιο», του είχε ζητήσει να γράψει για τον Λαμπράκη, φροντίζοντας μάλιστα να τον προμηθεύσει με το απόρρητο υλικό της δικογραφίας.
Το σύνθημα «ο Λαμπράκης ζει», δόνησε την παλλαϊκή κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή στις 28/5/1963 στην Αθήνα, ενώ το γράμμα “Ζ” γράφτηκε μια μέρα πριν έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου έγιναν και οι πρώτες διαδηλώσεις-φύτρα του μεγάλου κινήματος των Λαμπράκηδων που ταρακούνησε τη νεολαία τα επόμενα χρόνια. Το βιβλίο και ο συγγραφέας απέκτησαν διεθνή φήμη όταν το μετέφερε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Έγινε ακόμα και όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο Βασίλης Βασιλικός εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Από το 1967 μέχρι το 1994, ο Βασίλης Βασιλικός έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό, αυτοεξόριστος τα χρόνια τη επταετίας με σημαντική αντιστασιακή δράση, (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1980, αρνήθηκε να αποδεχθεί το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.
Ο αιχμηρός του λόγος παρέμεινε ενοχλητικός για πολλούς, με δεξιά ΜΜΕ να κυκλοφορούν την ανυπόστατη φήμη -ακόμα και με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα- ότι είναι ο αρχηγός της «Ε.Ο 17 Νοέμβρη» και συγγραφέας των προκηρύξεων της. Μιλώντας στον Γιάννη Βασιλακάκο ο συγγραφέας είχε πει ότι από το 1992 οι Αμερικάνοι μελετούσαν τα βιβλία του για να βρουν κοινές λέξεις και συντακτικά σχήματα με αυτά που υπήρχαν στις προκηρύξεις της 17Ν «Bάζουν τα βιβλία μου στο κομπιούτερ, βρίσκουν κοινές λέξεις, πράγμα φυσικό άλλωστε, αφού αυτά τα παιδιά, τα οποία μετά αποτέλεσαν τον πυρήνα, διάβαζαν τότε τα βιβλία μου και φυσικό ήταν να επηρεαστούν». Όταν ρωτήθηκε ποιος φταίει για την άνοδο της ακροδεξιάς είχε απαντήσει «το ευρώ ως νόμισμα λόγω της ισοτιμίας του με τα πρώην εθνικά νομίσματα ήταν ένα τεράστιο λάθος».
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο συγγραφέας παρουσίαζε τη μοναδική εκπομπή βιβλίου στην κρατική τηλεόραση δίνοντας με γενναιοδωρία βήμα σε πολλούς νέους λογοτέχνες . Ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ το 2015 και το 2019 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ψηφίσει τα μνημόνια αν και παραδέχτηκε ότι αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μια επιλογή υποταγής «η οποία, όπως κάθε υποταγή δεν είναι ευχάριστη».