Φωτεινή Θανάσουλα
Πώς λες τις ιστορίες των ανθρώπων που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας; Ανθρώπων που μετουσιώθηκαν σε ένα συλλογικό εξεγερμένο υποκείμενο; Που χαμογέλασαν και φώναξαν τη λέξη ελευθερία με πρησμένα χείλη και κλειστά μάτια; Ανθρώπων που σήκωσαν το βλέμμα στο φως, ερωτεύτηκαν τη ζωή, όρμησαν στους ουρανούς, χαράζοντας τη μεγάλη αφήγηση στη συλλογική μνήμη.
Με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στο Studio New Art Cinema, οι Αναιρέσεις παρουσίασαν μια αφηγηματική παράσταση, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα πλαίσια της καμπάνιας του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ με τίτλο «Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες, να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα. Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!» Η παράσταση περιλάμβανε θέατρο, μουσική, χορό και βίντεο, με στόχο να προσεγγίσει τα γεγονότα και να παρουσιάσει την ιστορική συνέχεια του Πολυτεχνείου μέχρι και σήμερα, μέσα από ιστορίες και αφηγήσεις ανθρώπων. Μια παραγωγή που διοργανώθηκε εξολοκλήρου από μέλη και φίλους/ες των Αναιρέσεων και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Οι θέσεις του σινεμά γέμισαν με εκατοντάδες ανθρώπους που ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική παράσταση-αφιέρωμα. Μια ώρα μιας τέτοιας παράστασης ήταν αρκετή ώστε να απελευθερωθούν και να γεννηθούν σκέψεις και συναισθήματα, μνήμες, συγκινήσεις και συλλογικές αναπαραστάσεις. Μία ώρα αφήγησης της ιστορίας από το ’67 μέχρι και σήμερα, μέσα από την προσωπική ματιά των δικών μας συντρόφων και συντροφισσών, τις δικές μας εμπειρίες και αναγνώσεις της ιστορίας. Βασισμένη σε συνεντεύξεις που συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν ως προσωπικές αφηγήσεις του συλλογικού οράματος του Πολυτεχνείου. Το ταξίδι στην ιστορία, η εκδήλωση συναισθημάτων μέσα από τον αγώνα, τη συντροφικότητα, την αυταπάρνηση, τον έρωτα, την εξορία, η βαθιά συγκίνηση και η λυτρωτική αίσθηση που άφησε στο κοινό η παράσταση αποτυπώθηκαν στην τεράστια προσήλωση κατά τη διάρκειά της και στο χειροκρότημα στο τέλος, που αποθέωσε τους καλλιτέχνες.
Σαφώς, κανένα αφιέρωμα δεν μπορεί να συμπυκνώσει στην ολότητα του την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Νοέμβρης. Η «συνομιλία» με την ιστορία του, τόσο στο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο και στους αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς όσο και στον πολιτισμό και την τέχνη, επιδιώκουμε να συνεχιστεί, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει για τους αγώνες του σήμερα. Οι Αναιρέσεις είπαν απλά την ιστορία, την Ιστορία της Ελευθερίας, γιατί σίγουρα θα μας χρειαστεί.
Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες τους συντελεστές που συνέβαλλαν στη διοργάνωση της παράστασης. Στη Λέσχη Αναιρέσεις (Φερών 3, Βικτώρια) συνεχίζεται η έκθεση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έως και τις 17/12. Δίνουμε ραντεβού για τις επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες του project Αναιρέσεις μέσα στον Δεκέμβρη.