Κοροϊδία καταγγέλλουν στο Πριν οι εργαζόμενοι
Σε μαχητικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών εδώ και εβδομάδες, με αφορμή την άρνηση του υπουργείου να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, οι οποίες έληξαν στις 31 Οκτώβρη. Οι 90 εργαζόμενες/οι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία από το 2015, καθώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνήθηκαν τη μονιμοποίησή τους, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κυβέρνηση και πρυτανική αρχή επιθυμούν διακαώς την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με ανάθεση σε εργολάβο μέσα στον Νοέμβρη. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού έχει καταγγείλει πως ο ανοιχτός διαγωνισμός που προκήρυξε το πανεπιστήμιο, εκτοξεύει το κόστος καθαριότητας, ενώ την ίδια στιγμή το αναγκαίο προσωπικό μειώνεται δραματικά στα 50 άτομα.
Το προσωπικό καθαριότητας έχει ήδη πάρει πέντε παρατάσεις στις συμβάσεις του, με την προσθήκη του επαίσχυντου όρου πως αν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εργολαβίας, λήγουν αυτομάτως και οι συμβάσεις τους! Πάγιο αίτημά τους είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να μονιμοποιηθούν, κάτι που συστηματικά αρνούνται πρυτανεία και υπουργείο, πετώντας διαρκώς το μπαλάκι της ευθύνης από τη μία στην άλλη πλευρά και εμπαίζοντας τους εργαζομένους. Προς το παρόν, παραμένουν στον χώρο εργασίας τους μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει στις 13 Δεκέμβρη.
«Υπάρχουν εργαζόμενες στην καθαριότητα που δουλεύουν έως και 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο, πρώτα στον εργολάβο και στη συνέχεια με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», δηλώνει στο Πριν ο Σταύρος Ράπτης, εργαζόμενος στην καθαριότητα. «Ο προηγούμενος εργολάβος μάλιστα χρωστούσε χρήματα στους εργαζομένους, παρακρατούσε δώρα, οι συνθήκες εργασίας ήταν πραγματικά μεσαιωνικές. Εμείς ζητάμε να γίνουμε μόνιμοι, να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Πού θα βρουν δουλειά εργαζόμενοι που βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη, αν μπει ο εργολάβος;», συμπληρώνει.
Στον αγώνα των εργαζομένων έχουν συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου, το παράρτημα Αχαΐας του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), ενώ πολλά τμήματα και σύλλογοι εργαζομένων του πανεπιστημίου έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είναι ο αγώνας νικηφόρος. Απαιτείται μια πλατιά συσπείρωση δυνάμεων και απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Νοέμβρη για να ηττηθεί το σχέδιο κυβέρνησης και πρυτανείας. Είναι ενδεικτικό πως, παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης του εργατικού κέντρου και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Πελετίδη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απουσιάζουν από αυτό τον αγώνα!
Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στη διοίκηση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ), οι οποίες ακύρωσαν το πρωί της Τρίτης 31/10 την απεργία που είχαν αποφασίσει στη Γενική Συνέλευση την προηγούμενη μέρα μετά την προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων, παρά τις αποδοκιμασίες των ίδιων των καθαριστριών/τών και διοικητικού προσωπικού. Αυτή η στάση εντείνει την απογοήτευση για τους αγώνες και διασπά την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων. Η πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να περάσει στις μαχόμενες ανατρεπτικές δυνάμεις του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να νικήσει.