«Οι συνομιλίες Μπάιντεν-Σι δεν οδήγησαν σε τίποτα περισσότερο από μια υπόσχεση να συνεχίσουν να συνομιλούν». Η εκτίμηση την οποία έκαναν οι New York Times λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους ΗΠΑ και Κίνας, αποτυπώνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Όπως επίσης και τη διαρκή απειλή μιας γενικευμένης ανάφλεξης, στο φόντο του έντονου ανταγωνισμού τους σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό. Εξάλλου, όπως επίσης σημείωσε το αμερικανικό Μέσο, «οι πληροφορίες για τη συνάντηση […] οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πενιχρή πρόοδος σε εκείνα τα θέματα που ώθησαν ΗΠΑ και Κίνα στο χείλος της σύγκρουσης».
Ουδείς, φυσικά, θα μπορούσε να αναμένει κάτι διαφορετικό από μία συνάντηση κορυφής, όσο καλά προετοιμασμένη κι αν αυτή ήταν. Κι αυτό διότι οι ρίζες της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις είναι πολύ βαθιές και έχουν να κάνουν με την πορεία που θα πάρει ο καπιταλισμός σε διεθνές επίπεδο, όπως και με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν εντός του τις επόμενες δεκαετίες. Η ιστορία δείχνει, άλλωστε, πως τέτοιου είδους αντιθέσεις ποτέ δεν επιλύθηκαν μέσω διαλόγου και με ειρηνικά μέσα.
Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι ο Σι προσπάθησε για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσει ότι η Κίνα δεν στοχεύει να «αντικαταστήσει» τις ΗΠΑ, ούτε ποντάρει στην αποτυχία και την κατάρρευσή τους. «Ο κόσμος μας χωράει και τους δύο και μπορούμε να κερδίσουμε αμφότεροι», είπε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά — στέλνοντας, ουσιαστικά, το εξής μήνυμα: Ελάτε να μοιράσουμε τον πλανήτη και να «πατήσουμε στον σβέρκο» όλους τους υπόλοιπους. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Κάτι που φρόντισε να υπενθυμίσει με τον τρόπο του ο Μπάιντεν, στις δικές του δηλώσεις, όταν χαρακτήρισε τον άνθρωπο που πριν λίγο είχε απέναντί του «δικτάτορα». Για να μην ξεχνιόμαστε…
Blinken's face after Joe Biden calls Chinese President Xi a "dictator" 😂😂😂 pic.twitter.com/XqjQU9FmZd
— Jason Howerton (@jason_howerton) November 16, 2023
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.11.23)