Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που αναγκάζονται πλέον να περικόψουν ακόμα και από την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει με 3,9% και ειδικά στα τρόφιμα να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό, 9 στους 10 εργαζόμενους στη χώρα μας δηλώνουν ότι «κόβουν» βασικά διατροφικά αγαθά. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το 79% μείωσε το κρέας, το 77% τα ψαρικά και το 67% τα φρούτα/λαχανικά, ενώ το 84% θα περιορίσει και τη θέρμανση τον φετινό χειμώνα.
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό τον Μάιο, αλλά οι 2 στους 3 εργαζόμενους δεν πήραν ούτε ευρώ παραπάνω στον μισθό τους, ενώ όσοι είδαν αύξηση, αυτή εξανεμίστηκε από την ακρίβεια. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έδωσαν δεκάρα παραπάνω στους υπαλλήλους τους παρά τον πακτωλό κερδών σε πάρα πολλούς κλάδους! Μάλιστα 1 στους 4 εργαζόμενους εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριο και μόλις 1 στους 2 εξ αυτών αμείβεται παραπάνω!
Πώς να τα βγάλει πέρα ο κόσμος της δουλειάς με τόσο χαμηλά εισοδήματα; Αψευδής μάρτυρας το γεγονός ότι το 30% δηλώνει πως δεν διαθέτει αποταμιεύσεις, ενώ ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ό,τι χρήματα έχει στην άκρη για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του. Μόνη διέξοδος είναι η αύξηση των μισθών, όπως δηλώνει άλλωστε το 43%, και όχι τα ψωρο-επιδόματα. Ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν, να δυναμώσουν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για ριζικές αυξήσεις μισθών με συλλογικές συμβάσεις, σπάζοντας την αδράνεια του υποταγμένου συνδικαλισμού και της ΓΣΕΕ που αρκείται στις… δημοσκοπήσεις.