«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι περίφημοι ξένοι «επενδυτές», που θα είναι σίγουρα μεγάλες τράπεζες ή fund, τελικά αντί να «βάζουν λεφτά», «βγάζουν», καθώς με λίγα εκατομμύρια αποκτούν στην ιδιοκτησία τους μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», αναφέρει η Πρόταση Προοπτικής Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας με αφορμή τη Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας και την πώληση το 20% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, μετά την ενίσχυση της τράπεζας με πολλά δις σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και της ΕΚΤ
Η ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής
Η Δευτέρα 13/11/2023 δεν ήταν απλώς άλλη μία εξουθενωτική μέρα δουλειάς στην Εθνική Τράπεζα. Λίγο μετά τις 2μμ ήχησαν οι σάλπιγγες του TEAMS με θέμα την “ενημέρωση για τη Δημόσια Προσφορά (placement) της ΕΤΕ”.
Όλοι ανεξαιρέτως στο Δίκτυο, ταμίες, υπάλληλοι δανείων, και βέβαια στελέχη του Premium Banking έπρεπε να παρατήσουμε ό,τι κάναμε για να συνδεθούμε και να δείξουμε ατομική παρουσία (λες και δεν θα μαθαίναμε την είδηση για διάθεση μετοχών από έκτακτο μήνυμα) στην “ιστορική” διαδικτυακή συνάντηση που θα μας όπλιζε με επιχειρήματα για την προώθηση των μετοχών της τράπεζας στο πλαίσιο της “αποεπένδυσης” του ΤΧΣ μέσα στις επόμενες 3 μέρες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και της ΕΚΤ, ενίσχυσε με κεφάλαια ύψους 46 δις τις 4 συστημικές τράπεζες και την Attica Bank, αποτελώντας μέχρι αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο μέτοχο στην Εθνική (40,39%) και την Πειραιώς (27%) και πλειοψηφικό μέτοχο στην Attica. Μόνο στην ΕΤΕ το ελληνικό δημόσιο έβαλε 9 δις και σήμερα η αξία των μετοχών είναι στα 2 δις.
Επίσης, πρωτοστάτησε στο να ξεφορτωθούν οι τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων (περίπου 100δις) που δημιουργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων, με το γνωστό σχέδιο “Ηρακλής” και συνέβαλε στην κατάρτιση του νέου πτωχευτικού νόμου, για να μην πούμε ότι τον υπαγόρευσε.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι περίφημοι ξένοι «επενδυτές», που θα είναι σίγουρα μεγάλες τράπεζες ή fund, τελικά αντί να «βάζουν λεφτά», «βγάζουν», καθώς με λίγα εκατομμύρια αποκτούν στην ιδιοκτησία τους μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα.
Ο απολογισμός της φοβερής αυτής «επένδυσης» είναι η χασούρα πάνω από 40 δις για το Δημόσιο με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (έβαλαν 46 δις, θα μείνουν με 4 το πολύ) και η απώλεια της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν το σπίτι τους να βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί με ελάχιστη έως καμία προστασία από τον νέο πτωχευτικό νόμο.. Είναι η κερδοσκοπία πάνω στο βασικό αγαθό της στέγης και οι μπίζνες του real estate.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι περίφημοι ξένοι «επενδυτές», που θα είναι σίγουρα μεγάλες τράπεζες ή fund, τελικά αντί να «βάζουν λεφτά», «βγάζουν», καθώς με λίγα εκατομμύρια αποκτούν στην ιδιοκτησία τους μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Όχι μόνο δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το παιχνίδι αυτό του κεφαλαίου γύρω από τις τράπεζες, αντίθετα μας εξοργίζει ότι γίνεται ξανά το ίδιο για μια τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί 4 φορές με τα δις του ελληνικού λαού, και με το χρέος του ελληνικού δημοσίου να αυξάνεται.
Γιατί τα λαϊκά στρώματα και τις πλήρωσαν τις τράπεζες, και πληρώνουν «το μάρμαρο», καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθώς κλείνουν τα καταστήματα, αυξάνονται τα επιτόκια, τους μεταβιβάζουν το δάνειο σε funds- κοράκια ακόμα κι αν το εξυπηρετούν κανονικά, και δεν υπάρχει κανένας δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος . Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση στο πλάι του ελληνικού λαού, να ορθώσει μέτωπο ενάντια στους πλειστηριασμούς, και όχι να «γλείφει» τα παλιά και νέα αφεντικά.
Για τα κλεισίματα καταστημάτων, τις εκβιαστικές εθελούσιες, την εργασιακή ζούγκλα και την αφαίμαξη της κοινωνίας που επιβάλλουν οι τράπεζες δεν θα βάλουμε και πλάτη!