▸Χρίστος Κρανάκης
Για τις υπομεταγγίσεις, την υποστελέχωση σε μόνιμους γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό αιμοδοσίας, μιλάει στο Πριν μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων του «Αγία Σοφία»
Επιτυχημένη ήταν η συνέντευξη τύπου, που διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», την Πέμπτη 19/10 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν πάσχοντες και από άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ενώ τη στήριξή τους έδειξαν μέσω τοποθετήσεων εκπρόσωποι από συλλόγους εργαζομένων στην υγεία όπως και αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
Όπως εξήγησε εισηγητικά αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες την παρούσα στιγμή έγκειται στη διαρκή υποστελέχωση του ΕΣΥ σε μόνιμους γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό αιμοδοσίας. Εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας, λοιπόν, η οποία φαίνεται να λειτουργεί ως «θεμέλιος λίθος» για την περαιτέρω εμπέδωση της ιδιωτικής υγείας, ταλαιπωρούνται περίπου 4.000 συνάνθρωποί μας που πάσχουν από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο). Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, οι πάσχοντες έρχονται αντιμέτωποι με ένα καθεστώς υπομεταγγίσεων και διαρκών αναβολών που αφορά ακόμα και τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Ειδικά οι 2.500 πάσχοντες ανά την Ελλάδα, που χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις (500 – 550 ml ανά 15 ημέρες για έναν ενήλικο) κινδυνεύουν να αναπτύξουν σε βάθος χρόνου επιπρόσθετα θέματα υγείας, όπως πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες και οστικές αλλοιώσεις.
Κατά την τοποθέτησή του, το μέλος της Πρωτοβουλίας Παύλος Πανέτας, έθεσε το ερώτημα «γιατί» παρουσιάζεται πρόβλημα στις μεταγγίσεις, όταν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα αίματος. Ενδεικτικά, ανέφερε πως για το 2022 η Ελλάδα χρειάστηκε για την φροντίδα και θεραπεία διάφορων ασθενειών, 554.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων οι 534.000 μονάδες συλλέχθηκαν από εθελοντές και μη συστηματικούς αιμοδότες, ενώ οι υπόλοιπες 20.000 παραλήφθηκαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τις ανάγκες των ασθενών μεσογειακής αναιμίας στο «Αγία Σοφία». Συνεπώς, όπως τόνισε, το πρόβλημα εφορμάται από την αδιαφορία του κράτους και τη μη ουσιαστική ενασχόληση των υπευθύνων, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση των αποθεμάτων αίματος από το υπουργείο Υγείας ή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ώστε να γνωρίζουμε το πού χρειάζονται να κατευθυνθούν τα αποθέματα αυτά.
Αναφερόμενος στην είδηση πως το ΕΚΕΑ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει ένα ενιαίο πληροφοριακού σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο λεπτομερώς τη ροή των συνολικών αποθεμάτων αίματος, είπε πως οι πάσχοντες δεν έχουν την «πολυτέλεια» να περιμένουν μέχρι τότε ειδικά, μάλιστα, τη στιγμή που η Πρωτοβουλία έχει αναφέρει το ζήτημα ελλείψεων σε αίμα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021!
Μιλώντας στο Πριν, ο Παύλος Πανέτας συμπέρανε πως είναι αναγκαίο να σταματήσει εδώ και τώρα το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργείου, ΕΚΕΑ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να βρεθεί επιτέλους μία λύση, καθώς οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Ξεκαθάρισε ακόμα, πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των αιμοδοσιών που γίνονται στην Ελλάδα, κυρίως με την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού των αιμοδοτικών τμημάτων. Όπως σημείωσε, δεν είναι λίγοι οι εθελοντές αιμοδότες που προσπαθούν να καλύψουν τις παθογένειες του συστήματος υγείας, παρά την πλήρη αδιαφορία των κρατικών αρχών να διεξάγουν εθελοντικές αιμοδοσίες και να διοργανώνουν ενημερωτικές καμπάνιες.
Όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων. Μετά την πετυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στις αρχές του μήνα στη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η Πρωτοβουλία δρομολογεί κεντρική κινητοποίησηστο Σύνταγμα, έξω από τη βουλή, με βασικά αιτήματα την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και προσωπικού αιμοδοσίας ώστε να σταματήσουν οι υπομεταγγίσεις, την αξιοποίηση εργαστηρίων του νοσοκομείου για την εξέταση των πασχόντων καθημερινώς και όχι μόνο την ημέρα της μετάγγισης και την κάλυψη των εξόδων των αναλώσιμων υλικών αποσιδήρωσης σε όσους πάσχοντες στερούνται ασφάλισης.