Ματίνα Παπαχριστούδη
Τρία γεγονότα μπορούν να εξηγήσουν την κατάντια της ελληνικής δημοσιογραφίας, τις ευθύνες των δημοσιογράφων — κυρίως των επαγγελματικών συνδικαλιστικών τους ενώσεων και των μίντια των οποίων οι ιδιοκτήτες νοιάζονται μόνο για τις παχυλές «επιδοτήσεις».
Γεγονός πρώτο: Συμπληρώνονται σχεδόν δέκα ημέρες από τον εγκλεισμό εκατοντάδων πλημμυροπαθών στη δομή προσφύγων «Κουτσόχερο», από όπου πετάχτηκαν έξω οι πρόσφυγες για να «φυλακιστούν» ευάλωτες οικογένειες ευάλωτων, μεταξύ αυτών και παιδιά. Το υπουργείο απαγορεύει κάθε πληροφόρηση για τους ενοίκους των κοντέiνερ, που λαμβάνουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Κανένα από τα συστημικά Μέσα δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει έρευνα, να πιέσει την κυβέρνηση. Η είδηση καλύφθηκε κυρίως από τα τοπικά μίντια και τους ανταποκριτές στους οποίους έχει επιβληθεί μπλακάουτ. Στην απαγόρευση αυτή, που παραπέμπει σε καθεστωτικές πρακτικές ελέγχου της ενημέρωσης, τηρείται σιγή ιχθύος και από την ΕΣΗΕΑ.
Γεγονός δεύτερο: Η Ένωση Συντακτών υποδέχθηκε στην Αθήνα, επίσης πριν δέκα ημέρες, πολυμελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων από 8 διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και φορείς, που δήλωσαν πως για μια ακόμη χρονιά στη χώρα μας η «δημοσιο-γραφία απειλείται» με αυθαίρετες παρακολουθήσεις, απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, καταχρηστικές μηνύσεις αλλά και οικονομικές-πολιτικές πιέσεις. Τα συμπεράσματα της διεθνούς αντιπροσωπείας ουδόλως απασχόλησαν τα μίντια και τους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ, η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση… σεμιναρίων, σαν να είναι εκπαιδευτικός όμιλος.
Γεγονός τρίτο: Τις ίδιες μέρες που οι 8 διεθνείς δημοσιογραφικοί φορείς επανέφεραν στο προσκήνιο πως, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, «η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ δεν εξιχνιάστηκε ακόμη», το υπουργείο Προεδρίας υπέγραψε την ανανέωση και συμπλήρωση της «Επιτροπής Προστασίας δημοσιογράφων», η οποία ελέγχεται από το πρωθυπουργικό γραφείο. Σε αυτή μετέχουν εκπρόσωποι από πολλά υπουργεία, μεταξύ αυτών και το Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτή την ελεγχόμενη επιτροπή αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους συνδικαλιστές δημοσιογράφοι από όλες τις ενώσεις, υπογράφοντας έτσι τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Μπήκε τέλος και στο τελευταίο πρόσχημα περί υποτιθέμενου ελέγχου του ΕΣΡ στα ιδιωτικά κανάλια. Η κυβέρνηση, με τις ψήφους Βελόπουλου –ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου κατήγγειλε στη Βουλή πως η «καθεστωτική κυβέρνηση της ΝΔ» παρήγγειλε οικονομικό έλεγχο για τις επιχειρήσεις του– διόρισε τα νέα μέλη της αρχής. Για πρώτη φορά, τα 8 από τα 9 μέλη ανήκουν στη ΝΔ, ενώ μέχρι τον διορισμό τους ήταν στελέχη ιδιωτικών καναλιών!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τους εκδότες κεντρικών και τοπικών ΜΜΕ που τη στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο. Κάτι περισσότερο από 4,5 εκατ. ευρώ διανέμονται στα μίντια μέσω διάφορων προγραμμάτων χρηματοδότησης και ενισχύσεων: Περίπου 2,5 εκατ. μοιράστηκαν ήδη στις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας και τις ιστοσελίδες τους, 1 εκατ. θα δοθεί στα περιφερειακά κανάλια και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στις περιφερειακές εφημερίδες.
Ο τρόπος που πολλά ΜΜΕ συμμετέχουν στη συγκάλυψη του σκανδάλου παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό καταδείχθηκε πάλι με τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος ενόψει της δίκης. Η πλειονότητα των μεγάλων ιστοσελίδων αναπαρήγαγε διαρροή μόνο για τις ευθύνες της μητέρας της, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται καμία νέα κατηγορία στο βούλευμα. Δεν ανέφεραν τον παιδοβιαστή Ηλία Μίχο και τις κατηγορίες εναντίον του ούτε τις σχέσεις του με ισχυρά κυκλώματα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (7.10.23)