Στο Πεκίνο βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη σε χώρα που δεν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου. Η παρουσία του στο πλευρό του Σι Τζινπίνγκ, οι συναντήσεις κορυφής που είχε (και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν) και οι συμφωνίες που υπέγραψε στο περιθώριο της μεγάλη διάσκεψης για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» έδειξαν πως κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι.
Εκλογές στην Πολωνία – «πανηγύρι» στην ΕΕ
Μια ανατροπή που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες επιφύλαξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια, αναδείχθηκε μεν πρώτο, κατέγραψε όμως σοβαρές απώλειες και έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, την οποία δεν μπορούν να του διασφαλίσουν ούτε οι ακροδεξιοί δυνάμει σύμμαχοί του. Έτσι, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι φαβορί για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, έστω κι αν για την ώρα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το ερώτημα που τίθεται, βεβαίως, είναι εάν έχει λόγους να πανηγυρίζει η πλειοψηφία των Πολωνών καθώς, εκτός από την άρση ορισμένων σκοταδιστικών μέτρων (όπως η απαγόρευση των αμβλώσεων), δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε πιο φιλεργατική ούτε σε πιο φιλειρηνική πολιτική.
Ρήγμα στο Nupes, στην έξοδο οι Σοσιαλιστές
Σοβαρό ρήγμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της συμμαχίας Nupes, της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή του μέχρι νεοτέρας, με σχεδόν το μισό μάλιστα Εθνικό του Συμβούλιο να τάσσεται υπέρ της οριστικής ρήξης και αποχώρησης. Η ηγεσία του φαίνεται δε να θέτει δύο βασικούς όρους: Αφενός, τη στροφή προς το Κέντρο, με υιοθέτηση πιο μετριοπαθών και «συστημικών» θέσεων και, αφετέρου, τη σταδιακή απομάκρυνση του Μελανσόν, ώστε να αναλάβει κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Για την ώρα, βεβαίως, οι άλλοι συμμετέχοντες – Ανυπότακτη Γαλλία, Πράσινοι και ΚΚ Γαλλίας – δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτές τις κινήσεις. Ωστόσο, η κρίση είναι εμφανής και οι 151 βουλευτές του Nupes (σε σύνολο 577) δεν λειτουργούν πλέον ενιαία. Η αλήθεια είναι ότι και στην πολιτική, όπως στρώνει κανείς κοιμάται…
Ισραηλινό «προπύργιο» η Ευρωβουλή
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγορήθηκε από πολλούς στην Ευρώπη για την άνευ όρων στήριξη που πρόσφερε στο Ισραήλ από την πρώτη ημέρα, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους και την κατοχή. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το ψήφισμα που ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο – η πρόεδρος του οποίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε συνοδεύσει την φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ – και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία (500 υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές), βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις των δύο: Καλεί, ανάμεσα στα άλλα, σε «εξόντωση» της Χαμάς, απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη και των Ισραηλινών στρατιωτών που είναι ουσιαστικά αιχμάλωτοι πολέμου, ενώ δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Ζητώντας, απλώς, μικρές «παύσεις» στους βομβαρδισμούς για ανθρωπιστικούς λόγους – όχι εκεχειρία.