Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Στο «επόμενο στάδιο» μετάλλαξης περνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μηχανισμούς ενσωμάτωσης των αντιδράσεων
Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν από «σοκαρισμένοι» έως «εξοργισμένοι» από την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, όμως όπως όλα δείχνουν έχει ήδη διαμορφωθεί ένας μηχανισμός «ενσωμάτωσης», προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περάσει στο «επόμενο στάδιο». Έτσι ώστε να αποτελέσει αποφασιστικό συμπλήρωμα ενός απολύτως δυστοπικού για την εργατική τάξη και τον λαό πολιτικού σκηνικού.
Όσο περνούν οι μέρες, γίνεται σαφές ότι –στο έδαφος που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια– ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε έναν σχηματισμό δίχως καμία (έστω και τυπική) αναφορά στην «αριστερά» και αντίστοιχα στο δίπολο «Δεξιάς-Αριστεράς». Συνδράμοντας στη συνολική δεξιά μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού και επιφυλάσσοντας μια θέση «στην άκρη» για όσους εσωκομματικά θέλουν να επικαλούνται ακόμη τον συγκεκριμένο όρο.
Σαφέστατη ως προς αυτό, άλλωστε, ήταν η δήλωση του παραλίγο υπουργού του Μητσοτάκη, Ευάγγελου Αποστολάκη, που δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη». Μόνο κυρίαρχο στοιχείο του νέου κόμματος (που δεν είναι απίθανο να αλλάξει και όνομα) θα είναι η αναφορά στο κατασκευασμένο πολιτικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη ως αντίπαλου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε μια κόντρα που (ακόμη και αυτή) προδιαγράφεται διαδικτυακή και μιντιακή, αφού ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται καν στη Βουλή.
Κομβικό ρόλο στη σταδιακή διαδικασία ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας του στελεχιακού δυναμικού θα παίξει, αφενός, ότι πρώτιστο κριτήριο είναι οι πολιτικές καριέρες και αφετέρου ένας μηχανισμός που στήνεται με βάση τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί ως «ανάμνηση» του προηγούμενου «εαυτού» του κόμματος και στο όνομά του σειρά στελεχών, προερχόμενων και από όσους στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές, θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα «ενωτικών» που θα συμπαρασύρει τις εξελίξεις. Η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, άλλωστε, στη συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη την Τρίτη, αν και δεν αποδέχτηκε οποιοδήποτε κομματικό αξίωμα, φρόντισε να σημειώσει ότι η συνάντησή τους έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για οποιαδήποτε παροχή συμβουλών.
Πάντως, οι όποιες εσωκομματικές αντιστάσεις υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν στις τακτικές του διαδικασίες. Δηλαδή στο συνέδριο που είχε αποφασίσει η ΚΕ να γίνει τον Νοέμβριο και στους συσχετισμούς στα κομματικά όργανα, που είναι απολύτως αμφίβολο το ποιοι πλέον είναι, μιας και οι μεταστροφές στελεχών προς την πλευρά των νικητών είναι συνεχείς. Ειδικά για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμφίβολο αν η νέα ηγεσία του θέλει να γίνει τους επόμενους μήνες. Οι σχεδιασμοί που ακούγονται το τοποθετούν αρχικά στις αρχές του 2024 αλλά ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές.
Από την άλλη, ένα τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της «Ομπρέλας» φέρεται να ετοιμάζει πλατφόρμα όπου θα επισημαίνει τον κίνδυνο πλήρους αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κόμματος. Όμως είναι αμφίβολο αν προσανατολίζεται στο να κάνει κάποιο βήμα ρήξης. Αυτά ενώ η ηγεσία Κασσελάκη, με ένα στελεχιακό δυναμικό αποτελούμενο από στελέχη της επιρροής του Νίκου Παππά, προερχόμενο από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚογενείς θα επικαλείται τη «βούληση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ» για δομικές αλλαγές στο κόμμα.
Σε αυτές ακούγεται ότι περιλαμβάνονται η αλλαγή της οργανωτικής δομής με αντικατάσταση των Οργανώσεων Μελών από ανοιχτές Ομάδες Εθελοντών στα πρότυπα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ και η πλήρης διάλυση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με αντικατάστασή της από εντελώς διαφορετικό σχήμα. Εξυπακούεται φυσικά ότι οι λογικές της ανάδειξης ηγεσίας από τη βάση όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά θα αποκτήσουν και άλλες μορφές σχετιζόμενες με το διαδίκτυο. Όλα αυτά, ενώ η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος θα καθορίζεται εν πολλοίς από την ακίνδυνη για το σύστημα σκανδαλολογία, με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη. Επίσης, η προεδρία Κασσελάκη φαίνεται να έχει ανοίξει «διαύλους» με συγκεκριμένους ομίλους ΜΜΕ. Στοιχείο απαραίτητο για την πολιτική επιβίωση του πρότζεκτ της μιντιακής εικόνας του προέδρου του κόμματος.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.9.23)