Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «παίνεψε» ο Νίκος Δένδιας
Τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια», προκειμένου να πείσουν για την ανάγκη ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων με αμερικανική σφραγίδα με σκοπό την επίλυση των όποιων διακρατικών διαφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν οι γεωπολιτικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι έτσι θα σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών. Όμως, παράλληλα, προπαγανδίζεται η ανάγκη απόκτησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 και γαλλικών φρεγατών-κορβετών, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στρατιωτών ΟΒΑ και ΕΠΟΠ.
Πώς, επομένως, συμβιβάζεται η νέα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και οι κολοσσιαίες πολεμικές δαπάνες; Αυτό ανέλαβε να εξηγήσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου περιέγραψε τον νέο παγκόσμιο ρόλο του ελληνικού στρατού, παρόχου εγγυήσεων ασφάλειας σε επιχειρηματικά, κρατικά κα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε τη συμμετοχή του ελληνικού αστικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο πλευρό πάντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα δεν αρκέστηκε στην ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν περιόρισε τον ορίζοντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν οριοθέτησε τις ανησυχίες της στην ελληνοτουρκική διαφορά. Προέβαλε ένα διαφορετικό υπόδειγμα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «διαθέτει ευρύτερο αποτύπωμα αμυντικών δυνατοτήτων» το οποίο «οφείλει να το αξιοποιήσει».
«Οι προκλήσεις στη σύγχρονη εποχή είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να περιοριστούν αποκλειστικά με ανάσχεση και αποτροπή στρατιωτικών ενεργειών και απειλών στο πεδίο», εξήγησε. Φρόντισε να θυμίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο οι φρουροί των συνόρων, των δικαιωμάτων και των αξιών μας. Συμμετέχουν στην εναέρια αστυνόμευση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, στην Επιχείρηση “IRINI” στη Μεσόγειο, στην επιχείρηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας (“ATALANTA”), στον Λίβανο (UNIFIL), στην άμυνα των εγκαταστάσεων παροχής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, στη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκπαιδευτικές αποστολές σε Μοζαμβίκη και Μάλι, κ.α.». Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, παράλληλα, «ξεπερνώντας τους κατανοητούς δισταγμούς, να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας διεθνώς, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αξιόπιστο συνεργάτη παροχής ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα».
Προκύπτει η ανάγκη αναδιοργάνωσης και παρέμβασης του αντιπολεμικού κινήματος. Να αντιταχθούμε σε εθνικά-αστικά συμφέροντα από τη σκοπιά ενός σύγχρονου εργατικού αντικαπιταλιστικού διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος. Με αντιπολεμικό κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό, ενάντια στην πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της ΝΔ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου και την αντιδραστική αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού.