Ιωάννα Καρδάρα
Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν διαχειρίζεται επαρκώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το δίκτυο ύδρευσης, τα στάσιμα τοξικά και μολυσματικά νερά αλλά και τα νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί αποτελούν τους βασικούς κινδύνους που απειλούν τον πληθυσμό της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ανέρχονται σε περισσότερα από 200.000. Μέχρι στιγμής οι δηλωμένες απώλειες είναι 61.786 αιγοπρόβατα, 19.355 χοίροι, 5.306 βοοειδή, καθώς και 123.810 πτηνά. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν συλλεχθεί για υγειονομική ταφή ή καύση 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίροι, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά. Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, η κατάσταση αποτελεί υγειονομική βόμβα πρώτου μεγέθους.
«Υπάρχουν παρατημένα νεκρά ζώα στους δρόμους. Είχαμε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι μετά τις επιχειρήσεις διά-
σωσης θα είμαστε αντιμέτωποι με μία οξύτατη υγειονομική κρίση στη Θεσσαλία. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με δύο θέματα. Το ένα είναι τα δίκτυα ύδρευσης και το άλλο είναι τα στάσιμα νερά, τα οποία είναι και τοξικά και μολυσματικά. Είναι τοξικά γιατί υπάρχουν χημικές ουσίες όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα και είναι και μολυσματικά για ευνόητους λόγους. Είχαμε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα να παρθούν μέτρα άμεσα. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να καταλάβει ότι είναι μπροστά σε μία οξύτατη υγειονομική κρίση», σημειώνει ο Πάνος Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν αφορούν την πρόληψη και την περίθαλψη, με την ενίσχυση των δομών, ώστε να περιοριστεί η νοσηρότητα που αναπόφευκτα θα αυξηθεί.
«Όσον αφορά το επίπεδο της πρόληψης, το δίκτυο ύδρευσης και τη περισυλλογή, καταγραφή και καύση των νεκρών ζώων, βλέπω ένα τεράστιο αλαλούμ. Για παράδειγμα, στις 10 Σεπτεμβρίου, η αρμόδια υφυπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι το νερό του δικτύου της Λάρισας, της μεγαλύτερης πόλης της Θεσσαλίας, είναι ακατάλληλο για πόση. Στις 12/9 δήλωσε ότι τελικά το νερό της Λάρισας είναι κατάλληλο για πόση. Στον Βόλο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας, η δημοτική αρχή έλεγε ότι το νερό του δικτύου είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση και για πόση, σήμερα οι αρμόδιοι της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του Βόλου επιμένουν ότι το νερό του δικτύου δεν είναι ακόμα κατάλληλο για πόση. Πρέπει επιτέλους να μας πει κάποιος υπεύθυνα τι γίνεται. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι στην ευθύνη κάποιου αντιδημάρχου ή κάποιου υπαλλήλου της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης, είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας και του ελεγκτικού του μηχανισμού». «Θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα από το κράτος για την τροφοδοσία του πληθυσμού με πόσιμο και καθαρό νερό», επισημαίνει.
Σε ότι αφορά τα νεκρά ζώα, όπως τονίζει, στις αρχές της εβδομάδας είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις ότι η συλλογή και η μεταφορά τους θα γίνει με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων και σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. «Ξαφνικά την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η περισυλλογή θα γίνει από τον στρατό, με εντολή μάλιστα του πρωθυπουργού», προσθέτει. Αναφορικά με τα νεκρά ζώα στα στάσιμα νερά, όπως αναφέρει, θα πρέπει να γίνει καύση και όχι ταφή στο χώμα. «Για την επαφή με τα στάσιμα νερά χρειάζονται οπωσδήποτε μέτρα ατομικής προστασίας, γαλότσες και ειδικές φόρμες κ.λπ. Μιλάω για όσους αναγκαστικά θα έρθουν σε επαφή, πρέπει να γίνει δωρεάν τροφοδοσία του πληθυσμού με τέτοια μέσα», εξηγεί.
Παράλληλα, αναγκαίο είναι να υπάρξει μέριμνα για την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πριν ακόμη από τις πλημμύρες αριθμούσε αυξημένα κρούσματα και θανάτους. Χρειάζεται, λοιπόν, μακροπρόθεσμη μέριμνα, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε απεντόμωση όλων των στάσιμων νερών. «Θα πρέπει άμεσα να γίνουν εκτεταμένες προσπάθειες απεντόμωσης όλων των στάσιμων νερών που θα απομείνουν και ίσως θα πρέπει ο πληθυσμός συγκεκριμένων περιοχών για ένα χρονικό διάστημα να απομακρυνθεί», σημειώνει ο Πάνος Παπανικολάου και τονίζει ότι ενώ υπάρχουν ήδη χιλιάδες άστεγοι, δεν έχει γίνει επίταξη των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή. «Πρέπει να γίνει επίταξη των ξενοδοχειακών μονάδων για όσο διάστημα χρειαστεί, για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες», τονίζει.
Αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, το νοσοκομείο Βόλου ήταν για αρκετές ημέρες χωρίς νερό, ενώ λόγω της κατάστασης μεγάλο μέρος του νομού Μαγνησίας δεν έχει πρόσβαση σε αυτό. Επιπλέον, το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλήρως κατεστραμμένο και το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για έξι ημέρες. «Στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας που έχουν βλάβες πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές και το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα της τραγικής υποστελέχωσης η οποία μαστίζει όλες τις μονάδες της δημόσιας περίθαλψης και φυσικά και τη Θεσσαλία. Να καλυφθούν αμέσως όλες οι κενές οργανικές θέσεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες, να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και στο ΕΚΑΒ. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας έχει επισημάνει ότι πολύ κακώς δεν επιστρατεύτηκε το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών του ΕΚΑΒ. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση και του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία. Ο πληθυσμός επίσης χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη», υπογραμμίζει ο Πάνος Παπανικολάου και προσθέτει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν κινητές μονάδες υγείας, ενώ θα πρέπει να δοθεί λύση για τη φαρμακευτική περίθαλψη κι όλος αυτός ο πληθυσμός να θεωρηθεί κατηγορία ειδική με μηδενική συμμετοχή.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 16-09-2023