Νίκος Ταλαχούπης (υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή) – Συνέντευξη στην Θεοπίστη Καπέτα
▶ Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη περιοχή και ποιος ο πρώτος απολογισμός μετά τις πλημμύρες;
Τώρα φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Ακόμη δεν ξέρουμε όμως ακριβώς την έκταση του προβλήματος. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 38.000 [νεκρά ζώα και συγκεκριμένα αιγοπρόβατα. Υπολογίζουν όμως ότι θα φτάσουν τα 80.000. Πολλά δεν θα βρεθούν και ποτέ. Ενώ χάθηκαν και χιλιάδες γουρούνια, κοτόπουλα κ.λπ. Πολλές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έχουν καταστραφεί. Πολλές περιοχές έχουν ρημαχτεί και δεν πρόκειται να ξαναγίνουν όπως ήταν. Έχουν καλυφθεί με νερό τεράστιες εκτάσεις με δέντρα, χωράφια και κτίρια. Υπάρχουν περιπτώσεις που εάν δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία για να χαρτογραφηθεί η περιοχή, οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να βρούνε ούτε πού ήταν το χωράφι τους πριν βουλιάξει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τοπικούς δρόμους. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά, ειδικά στο Πήλιο, που είναι τελείως αποκομμένα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν επαφή με τον κόσμο γιατί δεν μπορούν να πάνε πουθενά ούτε καν με τα πόδια. Η παρέμβαση στη φύση είναι ασύλληπτη και αυτό επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.
▶ Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι;
Το πρώτο και βασικότερο ζήτημα είναι να λυθούν οι άμεσες ανάγκες του κόσμου. Καταρχάς,
θα έπρεπε –και ακόμη πρέπει–να μεταφερθούν οι πληγέντες σε χώρους που έχουν πραγματικά να κάνουν με τη φιλοξενία. Μέχρι στιγμής τους μεταφέρουν σε σχολεία και κλειστά γυμναστήρια, ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία που θα είχαν επιταχτεί. Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες στην περιοχή που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου ώστε να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, γιατί αυτό που ζούνε τώρα είναι ένα χάλι. Δεύτερο και πολύ βασικό, είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πλήρη και ολοκληρωμένη σίτιση.
«Στο διάστημα μεταξύ του “Ιανού” και της σημερινής καταστροφής έγιναν μόνο κάποια πασαλείμματα –ούτε καν μπαλώματα– όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα», δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή Νίκος Ταλαχούπης. Σημειώνει τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων και κάνει λόγο για «μεγάλη έκρηξη αλληλοβοήθειας από τον κόσμο», σε αντίθεση με τον κυνισμό κυβέρνησης και «τοπικών αρχόντων».
▶ Σε τι βαθμό μπορούν να καλύψουν τα ελλιπή μέτρα που επέλεξε η κυβέρνηση το πρόβλημα;
Η μέθοδος που έχουν επιλέξει είναι μια μορφή χρηματοδότησης-επιδότησης. Υπάρχουν
όμως πολλές αγροτικές κατοικίες που δεν φαίνονται πουθενά. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει 2,2 εκατ. ευρώ, όμως η καταστροφή είναι τεράστια. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι φτωχοί και γενικότερα η πληττόμενη πλειοψηφία θα αφανιστούν. Οι επιδοτήσεις θα δοθούν κυρίως στις επιχειρήσεις. Εξάλλου, πέσανε πολλές «θεομηνίες» στον κάμπο, όπως για παράδειγμα ο «Ιανός», ο σεισμός στο Δαμάσι, που απέδειξαν επανειλημμένα ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της τοπικής αρχής είναι ένα κενό γράμμα. Δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να φτιάχτηκε μετά τον μεγάλο σεισμό τον Μάρτιο του 2021.
▶ Ποια η σχέση των φετινών πλημμυρικών φαινομένων σε σχέση με τον «Ιανό»;
Αρχικά, υποτίθεται ότι η Περιφέρεια θα έπαιρνε μετά τον «Ιανό» 500 εκατομμύρια ευρώ. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τα χρήματα αυτά ήταν ελάχιστα και στόχευαν σε μια χρηματοδότηση τύπου ΕΣΠΑ. Να υπάρχει δηλαδή κάποιας μορφής αντίκρισμα που ενισχύει την ιδιωτική δραστηριότητα. Είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός της ΕΕ για να επιστρέφει λεφτά στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο «Ιανός» ήταν το καμπανάκι. Τα ποτάμια, επειδή έχουν μειωθεί οι κοίτες τους, έπρεπε να ξανασχεδιαστούν, πράγμα που δεν συνέβη. Μόνο σε κάποια σημεία δημιουργήσαν αναχώματα. Στο διάστημα μεταξύ του «Ιανού» και της σημερινής καταστροφής έγιναν μόνο κάποια πασαλείμματα –ούτε καν μπαλώματα– όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα.
Όλοι οι φτωχοί και γενικότερα η πληττόμενη πλειοψηφία θα αφανιστούν. Οι επιδοτήσεις θα δοθούν κυρίως στις επιχειρήσεις
▶ Ποια είναι η στάση των τοπικών αρχών;
Είναι πολύ κυνικοί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα βγούνε κερδισμένοι από αυτή την κρίση. Εξάλλου, γι’
αυτούς ο φτωχός είναι εχθρός. Ο πληττόμενος είναι εχθρός. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί καταυλισμοί Ρομά στην περιοχή. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν πάει ούτε νερό ακόμη. Στη μόνη περίπτωση που ασχολούνται οι «τοπικοί άρχοντες», είναι όταν τους γλείφει ο κόσμος. Εκεί μόνο δίνουν σημασία. Θέλουν να κάνουν τον κόσμο επαίτη και να του δίνουν ελεημοσύνη με το σταγονόμετρο.
▶ Τι στάση έχει κρατήσει ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα των καταστροφών;
Υπάρχει μια μεγάλη έκρηξη αλληλοβοήθειας από τον κόσμο. Στο κλειστό γήπεδο Νεάπολης υπάρχουν περίπου 80 άτομα, στο σχολείο άλλοι 30-40. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα σπίτια φίλων, συγγενών και γειτόνων. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Ακόμη, όσοι άνθρωποι δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές τρέχουν να βοηθήσουν τους γείτονές τους να αντιμετωπίσουν τις δικιές τους ζημιές. Κάθε μέρα βλέπουμε πολλά παραδείγματα αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας.
▶ Τι συνέβη στις δύο μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την τοπική κοινωνία, που αντιμετωπίστηκαν με τόσο ακραία καταστολή;
Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση έγινε τη Κυριακή (10/9) στη Λάρισα, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά και στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τον Βόλο. Όλες ήταν πολύ μαζικές. Η βία της αστυνομίας όμως ξεπέρασε κάθε όριο. Ειδικά στη διαδήλωση της Κυριακής. Πρώτη φορά στη Λάρισα είχαμε τέτοια φαινόμενα με απανωτές ρίψεις χημικών και δακρυγόνων. Αυτό βέβαια επαναλήφθηκε και στη δεύτερη κινητοποίηση, απλά σε λίγο μικρότερο βαθμό. Τη δεύτερη φορά τα δακρυγόνα μπορεί να μην ήταν τόσα πολλά, αλλά προσπάθησαν τρεις φορές να «σπάσουν» την πορεία, χωρίς όμως επιτυχία. Αυτή είναι η τακτική που επέλεξε η αστυνομία χωρίς να την έχει προκαλέσει κανένας. Το μένος της ΕΛΑΣ ήταν τεράστιο. Την Κυριακή το σκηνικό κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες. Μάλιστα, το σκηνικό ξεκίνησε πριν καν μαζευτεί καλά καλά ο κόσμος. Με τη μέθοδο αυτή θέλουν να κάνουν τον κόσμο να τρομοκρατηθεί, να μείνει υποταγμένος.
▶ Τέλος, τι συμβαίνει με την υγειονομική κρίση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται;
Αυτό είναι που τρομοκρατεί περισσότερο τον κόσμο. Η υγειονομική κρίση δεν θα περιλάβει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στις περιοχές που πλημμύρισαν αλλά όλο τον λαό της Θεσσαλίας. Είναι ασύλληπτο το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα. Όπως και σε άλλες μεγάλες καταστροφές μπορεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων δύσκολη μακροπρόθεσμα, να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κ.λπ. Αυτό που επείγει να γίνει τώρα είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα ψόφια ζώα. Αν περάσουν τρεις τέσσερεις ακόμη ημέρες, θα υπάρξει σήψη και θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή η κατάσταση. Ήδη έχουμε μαζικά φαινόμενα δυσεντερίας και γενικά έξαρση ασθενειών.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 16-09-2023