Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Μνημείο κυνισμού η δήλωση για την «οικονομία που αναπτύσσεται»
Την πρόθεση της κυβέρνησης να βαδίσει –κυριολεκτικά– επί πτωμάτων προκειμένου να εξυπηρετήσει την ατζέντα της «ανάπτυξης», των επενδύσεων με κάθε κόστος, του συμφώνου σταθερότητας και της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιβεβαίωσε η παρουσία του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη βουλή για τις πυρκαγιές, καθώς και στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη μέρα. Ενώ οι φωτιές καίνε ακόμα τα δάση, η κυβέρνηση μιλάει για επιστροφή στην business as usual κανονικότητα, ποντάροντας στο –τσουρουφλισμένο πια– momentum της εκλογικής επικράτησης.
Μνημείο κυνισμού που συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική ήταν η δήλωση που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, όπου λίγο-πολύ υποστήριξε ότι η καλή εικόνα της οικονομίας θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ανυπολόγιστη καταστροφή στα δάση! Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, έναν τουρισμό ο οποίος φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά, εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται και ταυτόχρονα πολλές νέες επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται. Σημαντικές επενδύσεις που αφορούν και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης […]». Όπως και με τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση δείχνει την αδιαφορία της για τα θύματα των πολιτικών της, που είναι τα νοικοκυριά που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους διαρκώς να μειώνεται και τις πενιχρές αυξήσεις να γίνονται στάχτη μπροστά στο τσουνάμι ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, δάνεια και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση υπόσχεται «στοχευμένες παρεμβάσεις» για το «κυνήγι της αισχροκέρδειας» με αυξημένους ελέγχους μέσω του μηχανισμού της ΔΙΜΕΑ, την καταβολή εκτάκτων επιδομάτων στους πιο ευάλωτους και την παράταση των Market Pass και… του «καλαθιού». Όλα αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ωστόσο, έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό κάνει τον κύκλο τους και δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμα να χρυσώνουν το χάπι.
Επιτάχυνση της «μεταρρυθμιστικής» ατζέντας
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει έναυσμα για αλλαγή ατζέντας σε μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της πολιτικής του κυριαρχίας, με την προσοχή του να στρέφεται στο κύριο μέτωπο που είναι η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών μέσω νομοσχεδίων στην εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τις μεταφορές. Χαρακτηριστικό είναι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του παραπαίοντος ΕΚΑΒ, που επίσης προωθεί την επέκταση των συμπράξεων με ιδιώτες και την εισαγωγή «υβριδικών» μοντέλων. Ταυτόχρονα προωθείται το μεσαιωνικής έμπνευσης νομοσχέδιο που θεσμοθετεί την επέκταση των ωρών εργασίας, την ενίσχυση της «παράλληλης» και ελαστικής απασχόλησης και την ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού αγώνα.
Παράλληλα με την προτεραιότητα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δείχνουν ότι βλέπουν ακόμα και τον πόλεμο ως χρυσή επενδυτική ευκαιρία κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Αθήνα. Στο επικίνδυνο μνημόνιο συνεργασίας και στρατιωτικής βοήθειας με το Κίεβο, πέρα από τη βαθύτερη εμπλοκή στη σύρραξη, ξεχωρίζει η συμφωνία για ισχυρή ελληνική παρουσία την επόμενη μέρα στην κολοσσιαία επιχείρηση «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας από τα ερείπια. Η Ελλάδα μέσω της αναβαθμισμένης θέσης στο ΝΑΤΟ, δίνοντας «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί ακόμα να παίξει έναν πιο ρυθμιστικό ρόλο στην επέκταση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια και να αντισταθμίσει σταδιακά τις απώλειες που υπέστη λόγω της υποβάθμισης του ελληνικού καπιταλισμού την προηγούμενη δεκαετία.