Στα μουλωχτά προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει το αντεργατικό έκτρωμα-νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που καταργεί το οκτάωρο, το πενθήμερο και ποινικοποιεί την απεργία. Αξιοποιώντας το γεγονός της τραγωδίας στη Θεσσαλία, που συγκεντρώνει την προσοχή του κόσμου, τη συνενοχή των κυβερνητικών και εργοδοτικών υπαλλήλων της ΓΣΕΕ (που δεν έχουν καν καταδικάσει το νομοσχέδιο) και των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ και την αφασία του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το νομοσχέδιο με τις μικρότερες αντιδράσεις.
Προσπαθεί δε να θολώσει τα νερά με την κουτσουρεμένη επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα καταθέτοντας αργά το βράδυ της Τρίτης τη σχετική τροπολογία στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ μπροστά στον κοινωνικό ορυμαγδό από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και της νέας επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Αλλά το μέτρο αφορά παρά ελάχιστους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δεν έχει αναδρομική ισχύ, ενώ οι νεώτεροι εργαζόμενοι θα περιμένουν 1ή 2 χρόνια για να πάρουν αύξηση 10%. Αλλά η ισχύς των τριετιών ακόμα και έτσι θα είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κόφτη 10% της ανεργίας ή των “αντοχών της οικονομίας” όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση.
Απεργιακές αποφάσεις
Η επιτυχής πραγματοποίηση της απεργίας της Πέμπτης δεν είναι δεδομένη καθώς πολλές δυνάμεις κωλυσιέργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο κάτω και από την επιμονή των ταξικών δυνάμεων, μεταξύ αυτών της ΑΤΕ-ΕΚΑ και των Παρεμβάσεων στον δημόσιο τομέα, πάρθηκαν αποφάσεις για απεργία. Το “κατενάτσιο” απέναντι στην απεργία των συστημικών παρατάξεων (κυρίως ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που καταψηφίζουν) οδήγησε σε καθυστερημένη ανακοίνωση της απόφασης και γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλες οι δυνάμεις της ταξικής πτέρυγας και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας όσο πιο μακριά γίνεται.
Ήδη πρωτοβάθμια σωματεία, μεταξύ αυτών το ΣΕΡΕΤΕ, ο ΣΕΦΚ, ο ΣΥΒΧΨΑ, εκπαιδευτικά σωματεία όπως οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) “Αριστοτέλης” και “Κώστας Σωτηρίου”, καθώς και εργατικές συλλογικότητες καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 21/9 στις 10.30 π.μ. και σε πορεία στη βουλή. Στα Προπύλαια καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).
Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, το ΕΚΑ στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα και η ΑΔΕΔΥ στις 10.30 π.μ. στην Κλαυθμώνος.
Απεργιακές αποφάσεις για τις 21/9 έχουν πάρει επίσης πολλές Ομοσπονδίες:
Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Μεταλλωρύχων, Οικοδόμων, Συνδικάτων Εργαζομένων Μεταφορών, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας, Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), η ΟΙΕΛΕ, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). η ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΠΕΝΕΝ αποφάσισε παμπειραϊκή απεργία καταγγέλλοντας για απεργοσπασία τη διοίκηση της ΠΝΟ που δεν αποφάσισε καμιά κινητοποίηση,.
Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Φωκίδας, Χίου.