Οι πρόεδροι των ΗΠΑ εκπροσωπούν το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Επειδή όμως στις εκλογές ψηφίζουν οι πληβείοι, είναι αναγκασμένοι να τους… παραμυθιάζουν ότι είναι μαζί τους. Έτσι, ο Μπάιντεν βρέθηκε σε πικετοφορία μαζί με απεργούς στο Ντιτρόιτ, καλώντας τους να διεκδικήσουν μαχητικά τα αιτήματά τους, ενώ ο Τραμπ μίλησε σε άλλο εργοστάσιο, όπου δεν υπάρχει συνδικάτο, λέγοντας ότι η «πράσινη οικονομία» είναι απάτη και απειλεί τις θέσεις εργασίας.
Νίκη για τους απεργούς στο Χόλιγουντ
Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν οι εργοδότες της βιομηχανίας του θεάματος στο Χόλιγουντ με το συνδικάτο των σεναριογράφων και συγγραφέων, μετά από σχεδόν πέντε μήνες απεργίας. Η συμφωνία, βεβαίως, πρέπει να εγκριθεί από τα 11.500 σχεδόν μέλη της WGA, σε ψηφοφορία η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 2 ως τις 9 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν ότι οι κατακτήσεις είναι σημαντικές και δεν θα απορριφθούν, καθώς περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, αυξήσεις της τάξης του 12% σε βάθος τριετίας, εγγυήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μπόνους αναλόγως της θεαματικότητας των διάφορων σειρών και ταινιών κ.λπ. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι 160.000 περίπου ηθοποιοί συνεχίζουν τη δική τους απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία προβάλλουν ανάλογα αιτήματα, ενώ ελπίζουν ότι η επιτυχία των σεναριογράφων θα φέρει κέρδη και γι’ αυτούς.
Πρόσφυγες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Τον δρόμο της προσφυγιάς έχουν πάρει ήδη χιλιάδες Αρμένιοι που μέχρι πρόσφατα (και εδώ και πολλές δεκαετίες) κατοικούσαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο επέστρεψε οριστικά και αμετάκλητα στον έλεγχο του Αζερμπάϊτζάν. Πρακτικά και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Μπακού –ο οποίες πολλοί θεωρούν πως είναι προσχηματικές– εκτιμάται ότι η εθνοκάθαρση θα είναι πλήρης και ότι στον εν λόγω θύλακα θα παραμείνει ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους περίπου 120.000 κατοίκους του, που θα δουν τις περιουσίες τους να περνούν σε Αζέρους έποικους. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα αποτελέσουν το έναυσμα για να ανοίξουν και άλλες «πληγές» στην περιοχή του Καυκάσου, όπου ιστορικά η βίαιη επίλυση των εθνοτικών και θρησκευτικών διαφορών και οι πολεμικές συγκρούσεις δεν αποτελούν σπάνια φαινόμενα.
Σκηνικό πολέμου στο βόρειο Κόσοβο
Τα Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή η οποία διαθέτει πολλές αναλογίες με τον Καύκασο, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται (ακόμη και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία) ως η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στο Κόσοβο, στο βόρειο τμήμα του, όπου κατοικεί η μειονότητα των Σέρβων, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Πολύ περισσότερο καθώς έρχονται σε συνέχεια της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για την τύχη της περιοχής, η οποία ενίοτε παίρνει βίαια χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά, επίκεντρο της σύγκρουσης ήταν ένα ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, όπου διεξήχθη πραγματική μάχη, με τέσσερις νεκρούς και αρκετές συλλήψεις. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για το ποια φέρει την ευθύνη, ενώ το ΝΑΤΟ –που ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει σήμερα– έχει θέσει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή.