Σε μια πρώτη εργατική διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα του Αδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αλλά και καταγγελίας συνολικά της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου (όπως αποκαλύφθηκε και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία) προχώρησαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία που κατέληξε στη βουλή.
Η κινητοποίηση έστειλε μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση που έφερε την Τετάρτη στη βουλή το επαίσχυντο νομοσχέδιο καθώς εισήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την επί της Αρχής συζήτησής του. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν προτείνει σε όλα τα συνδικάτα και οργανώσεις πανεργατική πανελλαδική απεργία τις αμέσως επόμενες μέρες.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα), ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, o ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου – Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, o ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο σύλλογος βιβλιοϋπαλλήλων –ΣΥΒΧΨΑ και το ΣΕΡΕΤΕ.
Επίσης το “παρών” έδωσαν εργατικές συλλογικότητες και κινήσεις και οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς όπως το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το ΕΕΚ, η Ταξική Πορεία, η Ταξική Αντεπίθεση, ο Διαρκής Αγώνας, κ.α.
Αντεργατικό τερατούργημα
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση συνεχίζοντας στη γραμμή της πλήρους ελαστικοποίησης της εργασίας με χειρότερες εργασιακές σχέσεις, κατεβάζει νομοσχέδιο που επιδιώκει να κάνει μόνιμη την 13ωρη εργασία μετά από την νομοθέτηση της εργασίας μέχρι και τα 74 χρόνια με συντάξεις ψίχουλα. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να πέσει σαν ταφόπλακα στα απανωτά χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αίμα και αγώνες, κατά παραγγελία μάλιστα των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών. Συμπληρώνει επίσης τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου.
Στις σημαντικότερες διατάξεις περιλαμβάνει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Συμβάσεις μηδενικών ωρών, ευελιξία και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα. Χτύπημα στην 5νθήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Το νομοσχέδιο καταργεί το 5ήμερο στη βιομηχανία και ειδικότερα στις επιχειρήσεις με εναλλασσόμενες βάρδιες συνεχούς λειτουργίας (7 ημέρες ή 24 ώρες) ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους τομείς και κλάδους.
Το απεργιακό δικαίωμα δέχεται άλλο ένα πλήγμα καθώς το ν/σ ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τους εργατικούς αγώνες, την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τις καταλήψεις! Το ν/σ μάλιστα αναφέρει για όποιον εμποδίζει την είσοδο στο χώρο εργασίας ή ασκεί «ψυχολογική» πίεση ότι θα τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Όπως τονίζουν τα σωματεία στα καλέσματά τους, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να βρει τον λαό και τη νεολαία απέναντί του. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς.
Αιτήματα
-Τα σωματεία απαιτούν το αντεργατικό νομοσχέδιο ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!
-Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
-Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.-
-Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
-Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.
-Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
-Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
-Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
-Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
-Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός!
-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
-Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.
-Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.
Μαζικός αγώνας
Τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε μαζικό και παρατεταμένο αγώνα, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, την υποταγή και την ηττοπάθεια. Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – και συντονισμό των αγωνιζόμενων σωματείων. «Να μην περιμένουμε τις υποταγμένες ηγεσίες των ομοσπονδιών. Με δυναμικές μορφές αγών, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, απεργίες! Μόνο η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις συλλογικές διαδικασίες μπορεί να αποτρέψει τα αντεργατικά τους σχέδια.» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ο ΣΕΠΕ Ηρω Κωνσταντοπούλου (Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή)