Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων προκαλεί το ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2021, τα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37%, ενώ η μείωση της δαπάνης (σε όγκο) υπολογίζεται σε περίπου 10%. Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οι αγορές σε φρούτα μειώθηκαν κατά 12%, σε λαχανικά κατά 11%, σε όσπρια κατά 15% και σε ελαιόλαδο κατά 10%. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες από τις μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί, τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, τα αβγά, τα λάδια, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι καταναλωτές αντικαθιστούν ακριβότερα προϊόντα με φθηνότερα. Ενώ η τιμή του ψωμιού έχει ακριβύνει παράλληλα έχει αυξηθεί και η κατανάλωσή του γιατί παραμένει φθηνότερο από άλλα προϊόντα διατροφής, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιόδους οικονομικής-διατροφικής κρίσης, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υποχωρεί σε σχέση με το φθηνότερο «εξευγενισμένο» που και αυτού η τιμή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Νέο ράλι ανατιμήσεων περιμένει τους καταναλωτές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με νέα αυξήσεις έως 10% στα είδη διατροφής και τα υπόλοιπα προϊόντα καθημερινής ανάγκης την ώρα που τα νοικοκυριά γονατίζουν από τις αυξήσεις στις δόσεις των ενοικίων, των στεγαστικών δανείων, την ενέργεια, των καυσίμων και υπηρεσιών.
Ο πληθωρισμός έχει ήδη κάνει στάχτη τις πενιχρές αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και τα κάθε είδη market-pass με τη μάχη για πραγματικές αυξήσεις πάνω από το όριο του πληθωρισμού να αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης.