▸Κανείς δεν υποχρέωσε τον σερβιτόρο του beach bar της Ρόδου να βουτά στο νερό σχεδόν μέχρι τους ώμους για να εξυπηρετήσει τους πελάτες που λιάζονταν στην πλατφόρμα. Τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο εργοδότης του, ενώ και ο ίδιος ο κολυμβητής είπε ότι το έκανε για τα tips, τα γενναιόδωρα φιλοδωρήματα που φτάνουν τα 200 ευρώ (την ημέρα, την εβδομάδα, δεν διευκρινίστηκε).
Εργατική αριστοκρατία, λοιπόν, ο σερβιτόρος που (πάντα σύμφωνα με το αφεντικό του) αμείβεται με 3.000 ευρώ το μήνα, πολύ περισσότερα από όσα κερδίζει ένας γιατρός σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή ένας καθηγητής πανεπιστημίου!
Το περιστατικό με τον δίσκο και τα κύματα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Όσοι δουλεύουν «σεζόν» ξέρουν πώς βγαίνει το μεροκάματο. Δεν δουλεύουν από «ήλιο σε ήλιο» αλλά από Δευτέρα σε Δευτέρα αφού δεν ισχύει το πενθήμερο. Κανένα ρεπό, ύπνος σε δωμάτια-κελιά, όλη μέρα τρεχάλα, τα πέλματα να βγάζουν φουσκάλες από την ορθοστασία. Επιλογή τους! Ανάμεσα στην ανεργία και τα κάτεργα, επιλέγουν τα κάτεργα επ’ αμοιβή.
Επιθεώρηση εργασίας: Θέλατε;
Εργαζόμενος: Ήθελα.
Επ. Εργασίας: Μήπως σας πονάνε οι αλυσίδες;
Εργαζόμενος: Όχι, μου αρέσουν.
Επ. Εργασίας: Ορίστε, του αρέσει, τέλος συζήτησης!— nastazia rev (@nastaziarev) July 2, 2023
δεν ειναι “δικό του” προβλημα του σερβιτόρου να δουλευει ετσι. Δημιουργεί προηγούμενα, δημιουργεί απαιτήσεις σε εργοδοτες. Αυτο αφορα κι εμας
— beatBukowski (@beatBukowski) July 2, 2023
Φέτος τον Μάιο ένα αγοράκι 2,5 ετών πνίγηκε στην πισίνα ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στην Κεφαλονιά. Εκεί εργάζονταν και οι μετανάστες γονείς του. Το παιδί ξέφυγε από την προσοχή της μητέρα του που το έβλεπε να πνίγεται χωρίς να μπορεί να επέμβει γιατί η ίδια δεν ήξερε κολύμπι. Βαρύ το τίμημα της «καλύτερης ζωής» που αναζήτησαν οι γονείς στη Δύση. Επιλογή τους να αποκτήσουν παιδί, επιλογή τους να δουλέψουν έχοντας το παιδί στο χώρο εργασίας τους καθώς δεν είχαν πού να το αφήσουν.
Η ζωή μας ένα άθροισμα επιλογών. Μόνο που το εκκρεμές των επιλογών μας κινείται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.