▸Λιγότεροι πυροσβέστες, γερασμένο προσωπικό και ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και φέτος η πυρόσβεση στην Ελλάδα, την ώρα που η αντιπυρική περίοδος διανύει πλέον τους δυσκολότερους μήνες της.
Έχοντας μπει στην καρδιά του καλοκαιριού το πυροσβεστικό προσωπικό βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο ίδιο έργο θεατής καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του δυναμικού είναι στα 47 έτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια δίχως να προλαβαίνουν να ξεκουράζονται και να σπεύδουν από συμβάν σε συμβάν.
Η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα αποτελείται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από 14.168 πυροσβέστες και πυροσβέστριες. Ο αριθμός αυτός ωστόσο είναι λιγότερος σε σχέση με το 2022 (14.616), κάτι που οφείλεται σε αποστρατείες. Ανεπαρκής είναι και ο επίγειος στόλος πυρόσβεσης. Εκτός από γερασμένο προσωπικό, παλαιά και δυσκολοσυντήρητα είναι και τα οχήματα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική, με την ανανέωσή τους να αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα που είναι 30 και 35 ετών. Φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυξημένα θα είναι τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα, καθώς θα αξιοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι ελλείψεις σε στολές, κράνη, άρβυλα αλλά και μπότες. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι εποχικοί πυροσβέστες σε Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι χορηγήθηκαν με δασικά άρβυλα φέτος στις 22 Ιουνίου, περισσότερο από ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, ειδικά για τους εποχικούς πυροσβέστες, που καλούνται να τα πληρώσουν ακόμη και από την τσέπη τους.
Τέλος, αναφορικά με τους εποχικούς πυροσβέστες, σημειώνεται ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 2.500 την ώρα που τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα σύμφωνα με τελευταίο ΦΕΚ είναι 3.630. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες καλούνται κάθε χρόνο να βρίσκονται υπ’ ατμόν από την 1η Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο από 1η Νοεμβρίου σταματούν να έχουν εργασία.
Τέλος, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2022 από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με θέμα τη διαχείριση των κρατικών πόρων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καταδεικνύουν ότι η χώρα επενδύει πολύ περισσότερο στην καταστολή έναντι της πρόληψης για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών ενώ υπάρχουν ζητήματα υποαπορρόφησης χρηματοδοτικών πόρων, καθυστερήσεις κι έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, καθώς και ελλιπείς ελεγκτικοί μηχανισμοί.