▸Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το διάστημα
12 μ.- 5 μ.μ. και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προβλέπονται στην υπουργική απόφαση (ΥΑ) που εξέδωσε την Τετάρτη 12/7 το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων». υπό το βάρος των αντιδράσεων στις αρχικές «συστάσεις» στους εργοδότες, στις οποίες είχε προβεί το υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο, αυτά που αναφέρονται στην ΥΑ καταπατώνται βάναυσα στην πράξη, καθώς μόνο μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη 13/7 η ΓΣΕΕ έγινε αποδέκτης πάνω από 100 καταγγελιών για εργαζόμενους που δουλεύουν σε «σαραντάρια» και πάνω. Μάλιστα και στο Πριν καταγγέλθηκαν περιπτώσεις όπου εργάτες σε οικοδομές έριχναν μπετόν στο καταμεσήμερο και μέλη συνεργείων τεχνικών έργων ήταν κανονικά στις θέσεις τους την Πέμπτη με το θερμόμετρο στα ύψη.
To κάτεργο του Δήμου Αθηναίων βρήκε τους 45 βαθμούς Κελσίου να βάλει τους εργάτες να δουλέψουν. pic.twitter.com/qmcXoJyh2Z
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) July 15, 2023
Σύμφωνα με την ΥΑ, για θερμοκρασία άνω των 42ο C και ταυτόχρονα τιμή δείκτη υγρασίας τουλάχιστον 14%, ή θερμοκρασία άνω των 40ο C και δείκτη υγρασίας τουλάχιστον 20%, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12 μ.- 5 μ.μ. σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως σε τεχνικά έργα, διανομή και μεταφορά προϊόντων και delivery. Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση αυτή ισχύει για θερμοκρασίες άνω των 38ο C. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.
Το βασικό ζητούμενο είναι εάν θα τηρηθούν τα πιο πάνω και ποιος θα ελέγξει τους εργοδότες σε περίπτωση παραβάσεων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν συλλογικά την τήρησή τους.