Ματίνα Παπαχριστούδη
Η είσοδος του ναζιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, με τη χορηγία του φυλακισμένου Κασιδιάρη και η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς σόκαρε τους προβεβλημένους τηλε-παρουσιαστές και σχολιαστές στα κάθε είδους δίκτυα και κυρίαρχα συστημικά μίντια. Η όψιμη ανησυχία των περισσοτέρων φαντάζει άκρως υποκριτική. Ήταν οι ίδιοι, άλλωστε, που όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν σταθερά την ακροδεξιά ατζέντα, κυρίως στο μεταναστευτικό-προσφυγικό –ένα προνομιακό πεδίο διάδοσης ξενοφοβικών ακροδεξιών απόψεων–προβάλλοντας μόνο την προπαγάνδα κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών. Απέκρυπταν γεγονότα, αλλοίωναν και ανακατασκεύαζαν την πραγματικότητα, απέρριπταν την αντίθετη άποψη κοινωνικών φορέων και πολιτών για τις επαναπροωθήσεις και τον φράχτη του Έβρου, πολλές φορές υιοθετούσαν τον ρόλο δικαστή και διώκτη οργανώσεων, ακόμη και ξένων δημοσιογράφων που επέμεναν στο ρεπορτάζ.
Όλα τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, υπό τον τίτλο «Βουβό κύμα;» (*), την οποία υπογράφουν πέντε Έλληνες πανεπιστημιακοί-ερευνητές. Μια έρευνα η οποία διερευνά «τον λόγο και τα δίκτυα της ακροδεξιάς στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα». Αναλύθηκαν 102 ιστοσελίδες ΜΜΕ, 450 δημόσιες ομάδες στο Facebook, 97.537 tweets πολιτικών προσώπων και 73 βίντεο στο Youtube.
Ειδικά για τον ρόλο των μίντια, η έρευνα είναι σαφής: Η πλειονότητα των δημοφιλών και κυρίαρχων συστημικών Μέσων προβάλει σημαντικά θέματα όπως το προσφυγικό, η εγκληματικότητα, ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις, με πολωτικό, επιθετικό και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο. Τα ΜΜΕ φέρουν βαρύτατες ευθύνες στη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας στον δημόσιο λόγο, καθώς ο τρόπος κάλυψης σημαντικών θεμάτων συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την ακροδεξιά ρητορική, «με λιγότερο ωμή και βίαιη μορφή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έρευνα.
Οι λόγοι της νομιμοποίησης είναι η συγκεκαλυμμένη ιδεολογική ταύτιση ορισμένων από τα κυρίαρχα Μέσα με την ακροδεξιά, η υπερπαραγωγή ειδησεογραφίας που διαχέεται με αντιγραφές σε όλα τα ΜΜΕ, οι προνομιακές σχέσεις των μίντια με την κυβέρνηση και πολλούς υπουργούς που επίσης πρωτοστατούν σε ακροδεξιά ρητορική, ο αποκλεισμός της αντίθετης άποψης. Η μαζική και διαρκής κάλυψη των άλλων θεμάτων που περιλαμβάνει η ακροδεξιά ατζέντα (εγκληματικότητα, φυλή, έθνος, κ.λπ) και η παρουσίασή τους με σκανδαλοθηρικό τρόπο νομιμοποιεί και προσδίδει πολιτική δυναμική στο ακροδεξιό αφήγημα.
(*) Συγγραφείς: Νίκος Σμυρναίος, Δημήτρης Ελαφρόπουλος, Πάνος Τσιμπούκης, Κατερίνα Μνιέστρη, Ματθαίος Τσιμιτάκης .
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή έχουν επιπτώσεις στα ΜΜΕ. Ήδη ανακοινώθηκε πως κλείνει ο ραδιοφωνικός ιντερνετικός σταθμός Ράδιο Μέρα και απολύονται όλοι οι εργαζόμενοί του. Στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του ομίλου που περιλαμβάνει την εφημερίδα Αυγή και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο.
Η κυβέρνηση των 63 υπουργών και υφυπουργών ανοίγει την πόρτα για διορισμό-προσλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων, «παιδιών της ΝΔ». Κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα απασχόλησης δυο δημοσιογράφων, εκτός από τις προσλήψεις για τα γραφεία Τύπου. Στον αντίποδα αυτών των μετακινήσεων, αναμένεται η απομάκρυνση επίσης πολλών δημοσιογράφων που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις διαφόρων οργάνων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Εξελίξεις θα υπάρξουν και στην ΕΡΤ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το αν θα παραμείνει στο Ραδιομέγαρο ο πρόεδρος του ΔΣ, Κ. Ζούλας. Ήδη, πάντως, στην ΕΡΤ3 οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 3ωρες στάσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση του ειδησεογραφικού προγράμματος του καναλιού. Κατά τις δυο προεκλογικές περιόδους η ΕΡΤ3 λειτούργησε ως αναμεταδότης του ελεγχόμενου προγράμματος της ERT New
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (1.7.23)