▸Το τέλος της περιόδου των «ενισχύσεων», επιδομάτων και άλλων παρεμβάσεων, μέσω των οποίων δόθηκαν (κυρίως σε επιχειρήσεις) περισσότερα από 55 δισ. ευρώ την προηγούμενη τριετία πέρασε ανεπιστρεπτί, τόνιζαν την Πέμπτη κυβερνητικοί κύκλοι, «μεταφράζοντας» τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης τόνισε αμέσως μετά πως θα «προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική». Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ενόψει λοιπόν και σύσφιξη δημοσιονομικών πολιτικών.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, «δικαιολογείται μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας», ταυτόχρονα με την εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Πρώτο θύμα των περικοπών αυτών θα είναι οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας. «Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται.
Όσο για την ακρίβεια, το Γιούρογκρουπ «ανησυχεί» για τον πληθωρισμό (για τον οποίο εκτιμά πως μειώνεται), αλλά πιο πολύ για τις μισθολογικές αυξήσεις: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε βασικούς καθοριστικούς παράγοντες, ιδιαίτερα τα περιθώρια και τις μισθολογικές εξελίξεις». Παρότι πρόσφατα, ακόμα και η Λαγκάρντ μίλησε για «πληθωρισμό απληστίας» αυτό που θα πληγεί ή θα δοθεί με το σταγονόμετρο είναι οι αυξήσεις μισθών. Εκτός εάν τις κατακτήσει το εργατικό κίνημα.