Χρίστος Κρανάκης
Κυβερνητικό έγκλημα χωρίς τέλος στην Υγεία… Τρεις ακόμη ασθενείς συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε Περιστέρι, Λέσβο και Μαντούδι Εύβοιας μέσα σε ένα 24ώρο επειδή άργησε ή δεν υπήρχε καθόλου ασθενοφόρο.
«Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί την ευθύνη να αποκτήσει η χώρα ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα από το υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την επομένη δημοσιεύτηκε η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία προβλέπει την επάνδρωση του ΕΚΑΒ με 200 οδηγούς από την Πυροσβεστική, τον στρατό και τους ΟΤΑ. «Οι πολίτες θα δουν σημαντική διαφορά στην ταχύτητα και στην ποιότητα στην ανταπόκριση των υπηρεσιών», πρόσθεσε παραπέμποντας για μια «μόνιμη παρέμβαση» στο… άγνωστο μέλλον.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μία άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ΠΝΠ, καθώς, όπως σημειώνει, η τοποθέτηση οδηγών στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ύστερα από μια τυπική, ολιγοήμερη και άκρως ταχύρρυθμη εκπαίδευση κρίνεται όχι απλά ανεπαρκής στο να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης αλλά ακόμα ενέχει σημαντικούς κινδύνους όπως η αύξηση του χρόνου απόκρισης σε κρίσιμα περιστατικά, η ανεπαρκής μεταχείριση των ασθενών κατά τη μεταφορά και η ύπαρξη τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται ασθενοφόρα. Την Τετάρτη 12/7 καλεί σε πανελλαδική απεργία για την επαρχία και επτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. – 3 μ.μ.) στην Αττική, με συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, ζητώντας άμεσα μόνιμες λύσεις στα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ.
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις πως το μέτρο δεν θα αντικαταστήσει τις επικείμενες προσλήψεις 800 μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και ότι θα έχει προσωρινή ισχύ, είναι «κενές». Η εφαρμογή του θα καθιερώσει μια νέα πραγματικότητα στη δημόσια Υγεία, κατά την οποία τα όποια κενά θα δύναται να καλυφθούν από το «περίσσεμα» στελεχών άλλων κρατικών υπηρεσιών. Ενώ, καθόλου βέβαιο δεν είναι το εάν και το πότε θα πραγματοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις…
Διαχρονική η εγκληματική πολιτική στην Υγεία,
Η ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5/7 και προβλέπει τη στελέχωση του προσωπικού του ΕΚΑΒ με 200 οδηγούς άλλων υπηρεσιών δεν αποτελεί νομοθετική παρθενογένεση του K. Μητσοτάκη. Ήδη από το 2016, ο νόμος 4368 προέβλεπε πως χρέη οδηγού ασθενοφόρου Κέντρου Υγείας (ΚΥ), σε περιοχές που παρατηρείται έλλειψη αντίστοιχου προσωπικού, δύναται να αναλάβουν εργαζόμενοι του Πυροσβεστικού Σώματος και των ΟΤΑ. Επτά χρόνια μετά, η ΠΝΠ πατάει στο κεκτημένο ενός νόμου που δεν είχε εφαρμοστεί αλλά υπήρχε στο «οπλοστάσιο» του κράτους και βάζει στο κάδρο και στελέχη του στρατού. Το ιστορικό αυτό πλαίσιο καταδεικνύει πως οι κινήσεις του κράτους έχουν «συνέχεια» και συχνά η μία κυβέρνηση (εν προκειμένου του ΣΥΡΙΖΑ) «στρώνει» τον δρόμο στην άλλη (εν προκειμένου της ΝΔ). Σύμμαχος της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ το οποίο «αγκάλιασε» την ΠΝΠ μιλώντας για μια λύση ανάγκης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελική της μορφή, η ΠΝΠ προβλέπει πως στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό επαγγελματιών οδηγών ασθενοφόρων, θα διατίθεται μέχρι τις 31/12/2023 προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα ή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού (και) από τις παραπάνω κατηγορίες οδηγών, καθίσταται εφικτή η απόσπαση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ.
Μοναδικές προϋποθέσεις για την προσωρινή «μετάθεση» ενός επαγγελματία στο ΕΚΑΒ αποτελούν η κατοχή κοινού διπλώματος αυτοκινήτου (δηλαδή κατηγορίας Β’) και η εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η παραλαβή ενός ασθενή ορίζει πως, στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, θα πρέπει να γίνεται με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη -πληρώματος ασθενοφόρου, ενώ στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την επάρκεια των Κέντρων Υγείας σε διασώστες και υγειονομικό προσωπικό, ώστε εκείνοι/ες να μπορούν να συνοδεύσουν τους οδηγούς στην αποστολή τους.
Όσον αφορά το μισθολογικό/κοστολογικό σκέλος, η ΠΝΠ ορίζει πως οι δαπάνες για την εργασία των πυροσβεστών και των στρατιωτικών θα βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των φορέων προέλευσης του αντίστοιχου προσωπικού, οι οποίοι θα ενισχυθούν ανάλογα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που περισσότεροι από 2.000 διασώστες, απόφοιτοι της διετούς φοίτησης σχολής του ΕΚΑΒ, είναι διαθέσιμοι να ενταχθούν στο δυναμικό του Κέντρου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων EKAB Αθηνών, Γιώργο Μαθιόπουλο. Εκτίμηση του σωματείου είναι ότι για να μπορέσει το ΕΚΑΒ να λειτουργήσει με ασφάλεια πρέπει να γίνουν άμεσα τουλάχιστον 1.200 προσλήψεις.
Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την απόσυρση της «επαίσχυντης ΠΝΠ» με την οποία οδηγοί απορριμματοφόρων θα εκτελούν και καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων και διοργανώνει τη Δευτέρα 10/7 στις 9 το πρωί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια ώρ και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η ΠΝΠ θα δημιουργήσει σημαντικά κενά στη δασοπυρόσβεση, «αδειάζοντας» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν διακινδυνεύονται κρίσιμες μονάδες του στρατού και της Πυροσβεστικής που απασχολούνται κατά την αντιπυρική περίοδο.
Η ζοφερή πραγματικότητα και η διαχρονική εγκληματική πολιτική στην Υγεία, που βιώνει καθημερινά ο λαός μετρώντας νεκρούς, περιγράφεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην ανακοίνωση της αντικαπιταλιστικής περιφερειακής κίνησης Ανταρσία στο Αιγαίο, με αφορμή τον θάνατο της συνταξιούχου στο Μαντούδι Εύβοιας. «Εδώ οδηγεί η λογική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος και προσπαθεί να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από την πυροσβεστική και το στρατό. Είναι η ίδια λογική, όλων των κυβερνήσεων, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και τα δημόσια αγαθά στο βωμό της υποταγής στη δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ και της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημειώνει.
«Οι τοπικές κοινωνίες και οι υγειονομικοί θα πρέπει να εντείνουν τους αγώνες τους για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού. Να μην υπάρχει κενή υπηρεσία πληρώματος ασθενοφόρου σε όλα τα νησιά, στα ΚΥ και το ΕΚΑΒ. Να μην υπάρχει κενή υπηρεσία νοσηλευτή, γιατρού ή άλλου υγειονομικού στα νοσοκομεία, τα ΚΥ και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών μας. Να μη θρηνήσουμε άλλον αδικοχαμένο συμπολίτη μας», προσθέτει.