Στις 18 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ). Πραγματοποιήθηκε σε δύο πόλεις της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς. Από τις 12 Ιουνίου λαμβάνουν χώρα οι προσυνεδριακές προβολές συγχρόνως και στις δύο πόλεις. Προβάλλονται οι ταινίες «Μακεδονικός γάμος», «Εκδρομή», του Τάκη Κανελλόπουλου, «Όλα είναι δρόμος», του Παντελή Βούλγαρη, «Όσα είπαμε παλιά ισχύουν (Ένα ταξίδι στα Βοδενά του Μάρκου Μέσκου)», της Πηγής Δημητρακοπούλου, «Digger», του Τζώρτζη Γρηγοράκη, και «Πίσω από τις θημονιές», της Ασημίνας Προέδρου, (την πρώτη μέρα του Συνεδρίου).
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Το μακεδονικό τοπίο στον ελληνικό κινηματογράφο». Για αυτό το θέμα μίλησαν κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όπως οι Βασίλης Κεχαγιάς, Δημοσθένης Ξιφιλίνος, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Κώστας Καρδερίνης, Στάθης Βαλούκος, Στράτος Κερσανίδης κ.ά. Μια εκτενή αναφορά στο τοπίο και τους ανθρώπους που ενέπνευσαν πολλούς δημιουργούς του κινηματογράφου, αναφερόμενοι στην ιστορία, στα ήθη και έθιμα, στα πάθη όσων έζησαν στη Μακεδονία.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον κινηματογράφο οι Μιχάλης Δημόπουλος, Θωμάς Λιναράς, Αχιλλέας Κυριακίδης, Βασίλης Κεχαγιάς.
Το Συνέδριο έκλεισε την Κυριακή 18 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με την προβολή της ταινίας «Λούλου, το κουτί της Πανδώρας», του Παμπστ, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ζωντανή μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου (πιάνο) και Γεωργία Συλλαόυ (φωνή).
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τις Κινηματογραφικές Λέσχες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, την ΟΚΛΕ, το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Γιάννης Φραγκούλης