Μπάμπης Συριόπουλος
Σε δήλωσή της σε συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης, η πρόεδρος της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε «στην ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε λυπηρή αντίθεση με τη συνεχώς συρρικνούμενη ελληνική μειονότητα της Τουρκίας». Το ελληνικό κράτος και τα αστικά κόμματα αρνούνται οποιαδήποτε εθνική μειονότητα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θεωρούν αυτονόητη την ύπαρξη ελληνικών –εθνικών– μειονοτήτων στο εξωτερικό. H ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στα ζητήματα αυτά, τακτική που ακολουθεί και το ΚΚΕ, δείγμα της υποταγής του στην «εθνική» αστική πολιτική.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι (21/6) τη γνωστή θέση του ΚΚΕ «ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» αλλά μόνο «μουσουλμανική», συνεχίζοντας για τα προβλήματα που «αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα». Ο Γ. Πρωτούλης, επίσης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκπομπή στο Mega (20/6) μίλησε για «χριστιανούς» και «μουσουλμάνους» βουλευτές της περιοχής, 20 χρόνια μετά την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Αναρωτιέται κανείς, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ από τη μειονότητα είναι αναγκαστικά μουσουλμάνοι, απαγορεύεται να είναι άθεοι και μαρξιστές επειδή έτσι τους ορίζει η συνθήκη της Λοζάνης;
H τουρκική αστική τάξη επιδιώκει να παρέμβει στη μειονότητα της Θράκης, τουρκικής, πομακικής και τσιγγάνικης εθνότητας (όπως η ελληνική στην αντίστοιχη μειονότητα στην Αλβανία), αξιοποιώντας όχι μόνο την εγκατάλειψη και τα επακόλουθα κοινωνικά προβλήματα αλλά και την υπαρκτή καταπίεση της μειονότητας από το ελληνικό κράτος. Η ταξική ενότητα περιλαμβάνει αναγκαστικά και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.