Δημήτρης Σταμούλης
▸Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε αρκετούς κλάδους, σπάζοντας την προεκλογική «νηνεμία». Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι μαχόμενες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «παραφωνία» από ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το «ενδιαφέρον» των αστικών κομμάτων μονοπωλεί αυτές τις μέρες το πόσες περισσότερες ψήφους θα «υφαρπάξουν» από τον χειμαζόμενο λαό, που βιώνει τα αποτελέσματα της χρόνιας αντεργατικής πολιτικής που κορυφώθηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ την τελευταία τετραετία. Ωστόσο, πολλές «φωνές» εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αντιπαρατίθενται με βασικές πλευρές της κυρίαρχης πολιτικής, σπάνε την καταθλιπτική κυριαρχία της αντιλαϊκής ατζέντας που έχει θέσει στο τραπέζι της επόμενης κυβέρνησής της η ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα της αστικής «αντιπολίτευσης», ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ.α.
Ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι αυξήσεις μισθών, η σταθερή και μόνιμη εργασία, ακόμα και η καταβολή των μεροκάματων που για κάποιους εργοδότες δεν θεωρείται αυτονόητη υποχρέωσή τους, αλλά και η αμφισβήτηση των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναδεικνύονται από τους αγώνες αυτής της εβδομάδας που έγιναν στο χώρο της υγείας, στα ερευνητικά ιδρύματα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα μουσεία αλλά και την κινητοποίηση των καλλιτεχνών για το στοιχειώδες δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Σε αυτούς τους αγώνες πρωτοστατούν οι μαχόμενες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντιπολίτευση και η πάλη για τα εργατικά δικαιώματα κρίνονται στους δρόμους και όχι στις κάλπες και τα βουλευτικά έδρανα. Η εργατική αυτή κινητικότητα, ακόμα και δέκα μέρες πριν τις εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν μια από τις πιο σκληρές αντεργατικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι μια πρόγευση των αγώνων που αναπόφευκτα θα ξετυλιχθούν παρά τα σχέδια των αστικών δυνάμεων να ποδηγετήσουν το δικαίωμα της αντίστασης και της διεκδίκησης.
Απεργιακή ημέρα ήταν η Πέμπτη 15 Ιουνίου σε διάφορους κλάδους. Στο χώρο της έρευνας και των πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κλαδική απεργία που είχε προκηρύξει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) ενάντια στη «μαύρη» και απλήρωτη εργασία για υπογραφή στον χώρο κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
Στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κ.α. συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, ενώ στη συνάντηση του σωματείου με τη ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας, δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση πάνω στα αιτήματα των απεργών. Όπως καταγγέλλει το ΣΕΡΕΤΕ, η παροχή επικουρικού έργου, στην πραγματικότητα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό. Σημαντικές είναι και οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις, που βρίσκουν στους υποψήφιους διδάκτορες τα εύκολα θύματα για να καλύψουν «τρύπες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ που υπόσχονται… 100% αντιπολίτευση» αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, τήρησαν απεργοσπαστική στάση: Στην κλαδική ομοσπονδία (ΠΟΕΚΚΙ) το ΠΑΜΕ καταψήφισε την πρόταση για στάση εργασίας την ίδια μέρα, ενώ στο σωματείο μισθωτών τεχνικών, από κοινού ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) και Συνάρτηση (ΣΥΡΙΖΑ) καταψήφισαν πρακτικά –μην στηρίζοντας– την πρόταση απεργιακής κάλυψης μελών του ΣΜΤ που εργάζονται στην έρευνα!
Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν και τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού αντιδρώντας κατά του νόμου για την αλλαγή του νομικού χαρακτήρα των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων, που ανοίγει τον δρόμο για την κερδοφορία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω της υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα τους. «Ο απαράδεκτος
ν. 5021/2023 διαλύει τα μεγάλα κρατικά μουσεία, υπονομεύει τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο και δίνει τη “χαριστική βολή” στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλα σωματεία του κλάδου, που συνεχίζουν την απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία η οποία έχει σχέση με τον νόμο που μετατρέπει τα πέντε μουσεία σε ΝΠΔΔ. Ανακοίνωση στήριξης τους αγώνα τους εξέδωσε και η
ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση με στάση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, απαντώντας στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει-ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ. Τη στάση εργασίας προκήρυξε η ΕΙΝΑΠ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, καταγγέλλοντας τη φονική κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας, όπως κατέδειξαν με δραματικό τρόπο οι αλλεπάλληλοι θάνατοι λόγω ελλείψεων ΕΚΑΒ και ΜΕΘ σε μια σειρά περιοχές, από την Κω και τη Νέα Μάκρη μέχρι τη Λάρισα και τη Χαλκιδική.
∆ιεκδικούν μισθούς και επιδόματα ανεργίας
Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Hellenic Quality Foods (Μιμίκος, ζύμες Κανάκη κ.α.) στην Εύβοια με βασικό αίτημα την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας. Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος πλήρωνε με καθυστέρηση 15 ημερών, με ανακοίνωσή της ενημέρωσε για επιπλέον καθυστέρηση στην καταβολή του Μαΐου. Η αντίδραση των εργαζόμενων ήταν άμεση με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ με συνέλευσή τους στην πύλη του εργοστασίου αποφάσισαν να συνεχιστούν οι 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Τελικά, υπό την πίεσή τους, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει νωρίτερα και η απεργία ανεστάλη.
Για το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας κινητοποιήθηκαν την Πέμπτη 15/6 στο υπουργείο Εργασίας καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Αφορμή οι καταγγελίες εργαζομένων που βλέπουν να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για επιδότηση ανεργίας, ενώ η ΔΥΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτεί την επιστροφή επιδομάτων ανεργίας αναδρομικά σε απασχολούμενους με μπλοκάκι, επειδή θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πολιτική διολίσθησης των εργασιακών σχέσεων στο καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία.