Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Τελική ευθεία με κινδυνολογία και «τυράκια»
Κινήσεις συσπείρωσης και κινδυνολογία. Αυτό είναι το δίπτυχο της τακτικής της Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 21ης Μαΐου. Η ηγεσία της βασίζεται σε δύο κύριους στόχους: Να επιλύσει το ζήτημα των απωλειών «από τα Δεξιά της», αλλά και να αυξήσει την επιρροή της σε κοινωνικά τμήματα όπου υστερεί.
Τον στόχο της συνοχής η ΝΔ επιδιώκει να τον επιτύχει φτιάχνοντας ένα… αντισυστημικό προφίλ στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά το διαθέτει. Στη λογική αυτή, αναζητήθηκε και προβλήθηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η αρθρογραφία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τα «τοπικά νομίσματα», με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών να κάνει «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» στο ευρώ. Επίσης, γίνεται λόγος για προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κρατικοποίηση μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζει σε όλους του τόνους πως οποιαδήποτε κίνηση αξιοποίησης των μετοχών του Δημοσίου θα γίνει «εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου». Επόμενο στοιχείο που προσπαθεί να προβάλει η ΝΔ είναι η εσωτερική της ενότητα. Κομβικό ρόλο για την οποία έπαιξε η κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Ζάππειο και στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης». Πρόκειται, ωστόσο, για μία επίπλαστη εικόνα, αφού οι σχέσεις των τριών τάσεων της ΝΔ βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, με την κάθε πλευρά να κάνει πρόσκαιρους συμβιβασμούς για την προώθηση των δικών της υποψηφίων.
Στόχος του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της να αγγίξει το 80% σε σχέση με την κάλπη της 7ης Ιουλίου 2019. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε συνθήκες «χαλαρής ψήφου», αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες δηλώσεις του επιμένει στην τακτική της αναζήτησης αυτοδυναμίας, που αντικειμενικά μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από προσφυγή σε δεύτερες εκλογές. Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι φειδωλός ως προς τις κινδυνολογικές εκφράσεις στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Σε αυτές τις εκλογές δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες. Κάθε λάθος σημαίνει κίνδυνο, θανάσιμο κίνδυνο!»
Ο Μητσοτάκης φοβάται την αντισυστημική ψήφο των νέων
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία εντοπίζει την εγγενή αδυναμία της στους νέους ψηφοφόρους. Εν πολλοίς βασίζεται στο να την καλύψει μέσω της προεκλογικής περιόδου «χαμηλών εντάσεων» που διανύουμε και βασιζόμενη στην προσμονή υψηλών ποσοστών αποχής. Παρ’ όλα αυτά προχώρησε στο προεκλογικό «τρικ» της παροχής επιδόματος 150 ευρώ στους νέους ψηφοφόρους. Συνολικά, πάντως, διαπιστώνει πως η πολιτική που ακολούθησε στην Παιδεία θα εκφραστεί με αρνητική ψήφο των νέων στην κάλπη και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να «διαρρεύσει» πως η Νίκη Κεραμέως δεν θα βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που η ΝΔ επανέλθει στην κυβέρνηση.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, από τις –περιφερειακές κυρίως– οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται η επιχείρηση εξαγοράς ψήφων μέσω των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης — που έχει μετατραπεί σε προεκλογικό ταμείο της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση αυτό, η ΝΔ διαμορφώνει τις σχέσεις της με τους χρηματοδότες της. Σε αυτή την κατηγορία, άλλωστε, εντάσσεται και το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους σε περίπτωση καταστροφής. Μια ρύθμιση που προφανώς φέρνει πελάτες και εγγυάται κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες.