Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸Σε ένα τοπίο εντατικοποίησης της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας (ETE) βρίσκονται να δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Η Μαρία Ξιφαρά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΕ με την Πρόταση Προοπτικής – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων, μας περιγράφει την κατάσταση: «Υπάρχει τρομερή παραβίαση ωραρίου λόγω έλλειψης προσωπικού και οι υπερωρίες αυτές δεν πληρώνονται. Πολλοί διευθυντές λένε να χτυπάμε την κάρτα στη λήξη του ωραρίου και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Και αν εμφανιστούν υπερωρίες, αντί αμοιβής, έρχεται ένα μέιλ που λέει ότι ήταν λάθος το χτύπημα της κάρτας. Παρ’ όλα αυτά ενημερωνόμαστε συνεχώς για σχετικά πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Συνεχίζουμε καθημερινά τις παρεμβάσεις μας ενάντια στην παραβίαση του ωραρίου και τις απλήρωτες υπερωρίες, γιατί ξέρουμε πως μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, όπως είχαμε και με την ανάκληση των μειώσεων μισθών».
«Η Εθνική Τράπεζα μετασχηματίζεται ταχύτατα, όχι μόνο ψηφιακά αλλά και εργασιακά, με την κατάσταση να παραπέμπει πλέον σε κάτεργο. Με δεκάδες κλεισίματα καταστημάτων κάθε χρόνο και τεράστια μείωση προσωπικού, η τήρηση του ωραρίου είναι καθημερινά αδύνατη», εξηγεί η Νάνση Κωτίτσα, γενική σύμβουλος της ΟΤΟΕ. «Ωστόσο, οι υπερωρίες σχεδόν ποτέ δεν καταχωρούνται στο “Εργάνη” κι έτσι δεν πληρώνονται. Η ψηφιακή κάρτα του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη, που υποτίθεται στόχευε στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας, έχει γίνει ακόμα ένα εργαλείο εκφοβισμού στα χέρια της τράπεζας, η οποία μας υπενθυμίζει “να χτυπάμε κάρτα στην τυπική ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου”. Κι ας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παραπάνω. Κλοπή και με τον νόμο. Ως Πρόταση Προοπτικής θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη κήρυξης απεργίας με κύριο αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού».
Η παραβίαση του ωραρίου είναι μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους, στην οποία συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες. Το μειωμένο (λόγω εθελούσιας αποχώρησης πολλών εργαζομένων) προσωπικό καλείται να ανταποκριθεί σε ένα κυνήγι πωλήσεων και άλλων στόχων, που δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα στο τυπικό ωράριο. Παράλληλα, οι ατομικές συμβάσεις των ειδικών συνεργατών που έχουν διαφορετικό ωράριο αλλά και η τηλεργασία, δημιουργούν συνθήκες που ενισχύουν την απορρύθμιση του ωραρίου. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παραμονή μετά την τυπική ώρα αποχώρησης ή προγραμματισμός συσκέψεων μετά τη λήξη του ωραρίου, δουλειά το Σαββατοκύριακο ή επαγγελματικά μέιλ τα βράδια. Ταυτόχρονα, η μείωση των καταστημάτων στην επαρχία και τις μεγάλες πόλεις και η κατάργηση θέσεων ταμιών δημιουργούν προβλήματα στους πελάτες, που περιμένουν καιρό για ένα ραντεβού, και επομένως εντάσεις.
Συμβαδίζουν τα 12ωρα εργασίας με την ψηφιοποίηση των εργασιών; «Όταν το 1896 ο κόσμος της εργασίας διεκδίκησε 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και 8 ώρες ξεκούραση, το 2023 είναι τεράστια οπισθοδρόμηση να μας επιβάλλουν δουλειά όλη μέρα! Η αύξηση της παραγωγικότητας και η έκρηξη της τεχνολογίας πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση του χρόνου εργασίας, 7ωρο καταρχήν», αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Πρόταση Προοπτικής και καλεί τους εργαζόμενους να μην δέχονται παραβίαση του ωραρίου τους και να καταγγέλλουν κάθε τέτοιο περιστατικό. Τα αιτήματα της Πρότασης Προοπτικής είναι προσλήψεις με δημόσιο διαγωνισμό μέσω κανονισμού εργασίας, να ανέβουν τα όρια ανεφοδιασμού των ΑΤΜ για να μην χρειάζεται καθημερινός ανεφοδιασμός (και όχι την Παρασκευή), να δηλώνεται κάθε ώρα υπερωρίας στο «Εργάνη» και να μη γίνεται καμία σύσκεψη μετά τις 3.15 μ.μ., κανένα μέιλ και τηλέφωνο εκτός ωραρίου.