Μπάμπης Συριόπουλος
▸ «Κέρας της Αμάλθειας» η ΕΕ, ξαναζεσταμένη σούπα το σχέδιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών
Σάλο ξεσήκωσε η συνέντευξη του Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ25 στο MEGA (21/4) όπου προτείνοντας «κάποιες αυτονόητες πολιτικές» για το τραπεζικό σύστημα «οι οποίες μπορούν να έρθουν σε αντίθεση με τα προστάγματα των Βρυξελλών», παραδέχθηκε -μετά από πίεση της δημοσιογράφου- ότι υπάρχει η πιθανότητα «να κλείσουν οι τράπεζες». Ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως μίλησε για «”Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων». Ωστόσο ο Ε. Μ. Έντμαν στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι «Δεν επιδιώκουμε να γυρίσουμε στη δραχμή» ούτε την έξοδο από την ευρωζώνη.
Ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «εγώ δεν προτείνω την έξοδο από το ευρώ» συμπληρώνοντας «ήταν τεράστιο λάθος η είσοδος στο ευρώ της Ελλάδας, αλλά ό γέγονε γέγονε». Χρησιμοποίησε την ίδια έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ (μόλις 10 μήνες πριν, την 1/1/1981). Τελικά η σοσιαλδημοκρατία, το 1981 ή το 2023, μεγάλη ή μικρή, «σοσιαλιστική» ή «ευρωπαϊκή» και «ρεαλιστικά ανυπάκουη» αποδέχεται τα θεμέλια της αστικής πολιτικής. Αν όμως το 1981 η τότε ΕΟΚ δεν είχε δείξει ακόμα τα δόντια της, η σημερινή ΕΕ και Ευρωζώνη έχουν αποκαλυφθεί ως δήμιοι των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Η ΕΕ έχει ευεργετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη που αναφέρει το παράδειγμα των χωρών «που πραγματικά “πέταξαν” ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ» (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), συμπληρώνοντας «τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το εθνικό τους εισόδημα, που έχουν γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μία ραγδαία ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη, όχι ακίνητα και κόκκινα δάνεια», διερωτώμενος στη συνέχεια «τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Δεν μπήκαν στο ευρώ». Κέρας της Αμάλθειας η ΕΕ, το μόνο πρόβλημα είναι η Ευρωζώνη αλλά «ό γέγονε γέγονε».
Με το περιβόητο Σχέδιο Δήμητρα – ΣΔΗΣΙΔ (Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου) θα μπορούν να συναλλάσσονται οι ιδιώτες με το κράτος και μεταξύ τους, να δανείζονται από το κράτος και να πληρώνουν τους φόρους τους. Με το σχέδιο αυτό θα εκδίδονται ψηφιακοί τίτλοι του δημοσίου («ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες») -άγνωστη η σχέση τους με τα υπαρκτά νομίσματα και το ευρώ- που θα έτσι θα παρακάμψουν τις ληστρικές τράπεζες. Δεν είναι παράλληλο ψηφιακό νόμισμα αλλά «σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης» και «σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα», «θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος». Θα δημιουργηθεί δηλαδή ψηφιακή αξία, ψηφιακός πλούτος; Μάλλον μαγεία θυμίζει αυτό καθώς στο τέλος, κάθε νόμισμα, κάθε χρεώγραφο και κάθε τίτλος πρέπει να εκπροσωπεί πραγματική αξία. Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες όπως κλειδάριθμους (PIN) για κάθε Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) κτλ. Το ζήτημα της σύγκρουσης με το κεφάλαιο για τον πραγματικό πλούτο, το ζήτημα της ρήξης με την Ευρωζώνη και την ΕΕ -και οι δύο υπερεθνικοί μηχανισμοί που εξυπηρετούν υλικά αστικά συμφέροντα- προσπερνιέται εύκολα με «έξυπνες», τεχνοκρατικές ψηφιακές λύσεις και αρκτικόλεξα εντός της Ευρωζώνης και σίγουρα εντός της ΕΕ από τις οποίες είναι όλοι ικανοποιημένοι, και οι πιστωτές και οι οφειλέτες, και τα αφεντικά και οι εργάτες.
Πρόσφατα (11/4), το ΜέΡΑ25 στην κατάθεση τροπολογίας πρότεινε ότι «τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά [πρόσφατα πουλήθηκαν στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου] πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνικής μας οικονομίας, αποτελώντας κομβικό κομμάτι ενός δημοκρατικού, κεντρικά σχεδιασμένου προγράμματος βιομηχανικής ανασυγκρότησης […]». Θα είναι με δημόσια ιδιοκτησία;
Σύμφωνα με ανάρτηση του ΜέΡΑ25 (15/3) οι ανώτατοι δικαστές και ο Κεντρικός Τραπεζίτης θα ορίζονται από τα «Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών» (ΔΙΑΣΚΕΠ) τα οποία θα είναι υπεύθυνα και για τα δημόσια αγαθά. Έτσι θα λυθεί και το ζήτημα της εξουσίας με ένα ακόμα αρκτικόλεξο.