Ματίνα Παπαχριστούδη
Μόλις 15 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πόσοι προβληματίστηκαν από την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που για μια ακόμη χρονιά κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης –107η– σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ. Το θέμα υπερπροβλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, όμως μόνο αντιπολιτευτικά. Αφενός, υπήρχαν τα απόλυτα ελεγχόμενα κυβερνητικά μίντια, με επικεφαλής το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που αγνόησαν παντελώς την είδηση για τη θέση της χώρας. Αφετέρου, υπήρξαν τα δημοσιεύματα των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων, που έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των δύο συνεργάζονται άψογα σε όλα τα όργανα του δημοσιογραφικού κλάδου και μετέχουν σε κυβερνητικές επιτροπές. Φανταστείτε ότι την ημέρα που βγήκε η είδηση για τη 107η θέση της χώρας, η συνδικαλιστική ηγεσία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της ΕΣΗΕΑ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του Μαξίμου Δ. Γαλαμάτη –ο οποίος «ελέγχει» τα μίντια– και την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, για να χειροκροτήσουν όλοι μαζί, συνδικαλιστές και κυβερνητικοί, τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα.
Το γεγονός καταδεικνύει από μόνο του τις μεγάλες ευθύνες των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών ενώσεων για την κατρακύλα σε επίπεδο αξιοπιστίας και ανελευθερίας των ΜΜΕ. Με πρόσχημα αρχικά την οικονομική κρίση των μνημονίων και μετέπειτα την πανδημία της Covid-19, οι ιδιοκτήτες ολιγάρχες της ενημέρωσης παραχώρησαν, με απόλυτη συμφωνία των μεγαλοδημοσιογράφων στελεχών τους, τη λειτουργία των μέσων τους στο Μαξίμου. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση επιδοτεί τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στα συστημικά μίντια σχεδόν απαγορεύεται η άσκηση πραγματικής δημοσιογραφίας. Δημοσιογράφοι λογίζονται όσοι κατέχουν κρατικές θέσεις σε γραφεία Τύπου, υπουργεία ή κομματικά γραφεία.
Υπήρξε και μια τρίτη ανάγνωση της κατρακύλας, από τα μικρά αδέσμευτα μίντια, κυρίως διαδικτυακά δημοσιογραφικά σχήματα που δέχονται συστηματικά κυβερνητικές παρενοχλήσεις. Είναι αυτά που έκαναν τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, εξαναγκάζοντας και τα μεγάλα ΜΜΕ να ασχοληθούν με κοινωνικά θέματα, έστω και για να προβάλουν την κυβερνητική θέση.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η πολιτική προεκλογική προβολή των έξι κομμάτων στην ΕΡΤ, τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και τη συνδρομητική τηλεόραση. Τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25 μοιράζονται τον χρόνο και τα 5 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση κααι προβολή, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση. Όλα τα άλλα κόμματα έχουν δικαίωμα δωρεάν προβολής μόνο στην ΕΡΤ.
Μετά τις εκλογές θα κριθούν οι εξελίξεις στην τηλεοπτική αγορά. Αφενός, υπάρχει το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Open του Ιβάν Σαββίδη, που παραμένει άγνωστο. Αφετέρου, αναμένεται επίσημα η είσοδος της συνδρομητικής NOVA, δηλαδή της εταιρείας United Media, στον όμιλο Βαρδινογιάννη και στους σταθμούς Alpha και Star. Το ΕΣΡ, στο μεταξύ, δεν ενέκρινε ακόμη την εξαγορά του 50% του Alpha από την Primos.
Άρον-άρον επιχείρησε το Μαξίμου να «κλείσει» την υπόθεση δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, ανακοινώνοντας συλλήψεις δύο ανθρώπων, τα στοιχεία των οποίων γνώριζε εδώ και δύο χρόνια! Η «επιτυχία» αμφισβητήθηκε από δημοσιογράφους που παρακολουθούν την υπόθεση. Όπως έγραψε ο Γ. Σουλιώτης στην Καθημερινή, στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη σε «πολιτικό επίπεδο», εκφράζοντας «ερωτήματα για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης».