«Πολεμική» κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει χιλιάδες επιπλέον φρουρούς και σκληραίνει τη νομοθεσία για το άσυλο, απέναντι στα κύματα των οικονομικών μεταναστών από τη Λατ. Αμερική. Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, παραμένουν επί μέρες σε μια νεκρή ζώνη ανάμεσα στα δύο τείχη που έχουν χτιστεί εκεί, με πιθανότερη κατάληξη να σταλούν πίσω αναγκαστικά. Ποιος θυμάται τον Τραμπ;
Από μια κλωστή οι εκλογές στην Τουρκία
Νέα δεδομένα έχουν δημιουργήσει για τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και, κυρίως, η αποχώρηση από τη κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του ενός εκ των δύο υποψηφίων με τη μικρότερη επιρροή. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέρχεται από τους κόλπους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και η απόφασή του μπορεί να δώσει στον μέχρι πρόσφατα συνοδοιπόρο του και βασικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την ώθηση που χρειάζεται ώστε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Υπενθυμίζεται πως ο Κιλιτσντάρογλου είναι υποψήφιος των «6» της αντιπολίτευσης που συγκροτούν την Εθνική Συμμαχία, ενώ στηρίζεται και από το κουρδικό HDP (όπως εξηγεί η Μενεξέ Κιζίλντερε στη συνέντευξή της, στη σελ. 23). Οι δημοσκοπήσεις δε του έδιναν, πριν την απόσυρση του Ιντζέ, ποσοστό λίγο πάνω από το 49%.
Νομισματική αντεπίθεση της Κίνας κατά ΗΠΑ
Εντυπωσιακή στροφή προς το νόμισμά της, το γουάν, πραγματοποιεί η Κίνα, εντείνοντας την αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας του δολαρίου και, δευτερευόντως, του ευρώ. Η τάση αυτή εκφράζεται κυρίως στο εμπόριο με τη Ρωσία, καθώς σχεδόν το σύνολο των πληρωμών για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων και άλλων πρώτων υλών, συνολικής αξίας περίπου 88 δισ. δολαρίων για το 2022, έγινε σε γουάν. Ο Μάρτιος, μάλιστα, ήταν ο πρώτος μήνας στον οποίο το γουάν κυριάρχησε στις διασυνοριακές συναλλαγές της Κίνας, αφήνοντας το αμερικανικό νόμισμα στη δεύτερη θέση. Για την ώρα βεβαίως, οι Κινέζοι απέχουν πολύ από το να μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τις ΗΠΑ σε αυτό το επίπεδο, καθώς υπολογίζεται ότι το 39,4% των διεθνών πληρωμών γίνεται σε δολάρια και το 35,8% σε ευρώ, ενώ το μερίδιο του γουάν είναι μόλις 2,5%.
ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι «κρουζ» στην Ουκρανία
Πυραύλους τύπου «κρουζ», που εκτοξεύονται από αεροπλάνα και διαθέτουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων, παραδίδει η κυβέρνηση της Βρετανίας στο Κίεβο. Το Λονδίνο προσφέρει, έτσι, στον Ζελένσκι τη δυνατότητα να μεταφέρει τον πόλεμο στην Κριμαία και εντός της Ρωσίας, με πλήγματα ακριβείας από ένα πανίσχυρο όπλο, που κατασκευάζεται εδώ και 30 χρόνια από Βρετανούς και Γάλλους και είναι σχεδιασμένο ακριβώς για την περίπτωση ενός πολέμου με ισχυρό αντίπαλο, όπως η Ρωσία. Πρόκειται για το αντίστοιχο των αμερικανικών ATACMS, τους οποίους ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει στους Ουκρανούς, βάζοντας για μια ακόμη φορά «μπροστά» τους Ευρωπαίους, όπως έχει συμβεί και με τα τανκς και τα αεροπλάνα. Το μόνο που απομένει, πλέον, είναι να στείλει και στρατό το ΝΑΤΟ — αν και χιλιάδες μισθοφόροι του πολεμούν ήδη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (13.5.23)