Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸Οι αντιδράσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) στον νόμο «Δουλειές ξανά», που φέρνει ποινές για τους ανέργους, προκάλεσαν την προσπάθεια καταστολής του αγώνα τους με προσφυγή στη δικαιοσύνη, για να κριθεί η απεργία τους παράνομη, αλλά και ένα επικοινωνιακό σχέδιο αποδυνάμωσης των επιχειρημάτων τους.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ακόμα και μέσω του λογαριασμού του στο facebook τούς κατηγορεί ότι απεργούν «υπέρ των πονηρούληδων και των καταχραστών».
Θυμίζουμε ότι ο νόμος προβλέπει τη διαγραφή από το μητρώο της υπηρεσίας για δύο χρόνια όποιου αρνηθεί τρεις θέσεις εργασίας που θα του προταθούν σύμφωνα με το Ατομικό Σχέδιο Δράσης, έτσι ώστε να μην έχουν οι άνεργοι δικαίωμα επιλογής εργασίας. Όπως επίσης και τη διαγραφή για έξι μήνες όποιου δεν συμμετέχει στη δράση επαγγελματικής κατάρτισης που θα του υποδειχθεί με τη διευκρίνιση πως «ως συμμετοχή νοείται η παρακολούθηση της δράσης κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωσή της και η πιστοποίησή του για την επιτυχή περάτωση της κατάρτισης».
Δυο άλλα σημεία, που προβάλλονται ιδιαίτερα από τον υπουργό είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές αλλά και το πρόστιμο σε όσους δηλώνουν άνεργοι ενώ εργάζονται, που δεν ξέρουμε ποιο πρόβλημα λύνει αφού η εγγραφή ενός ανέργου στο μητρώο του ΟΑΕΔ ακολουθείται από έλεγχο για τον αν εργάζεται και σε αυτή την περίπτωση η εγγραφή αναιρείται.
«Ο Κωστής Χατζηδάκης ψεύδεται και υποκρίνεται, αποκρύπτοντας εντέχνως τις σκληρές ποινές που με δικό του νομό επιβάλλει στους ανέργους, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να “μειώσει” την ανεργία και να “εξαφανίσει” τους ανέργους. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει για άλλη μια φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους άνεργους πονηρούληδες και καταχραστές, που δήθεν κλέβουν το ψωμί των νοικοκυραίων», δηλώνει στο Πριν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης.
«Ο υπουργός ισχυρίζεται πως ο νόμος του επιβάλλει εισοδηματικά όρια, λέγοντας πάλι ψέματα, αφού στο τακτικό επίδομα ανεργίας δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό όριο, ενώ και πριν τον νόμο του υπήρχαν εισοδηματικά όρια σε άλλες παροχές (π.χ επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας). Σε κάθε περίπτωση, το να επιβάλλει το κράτος ποινές στους ανέργους (διαγραφή από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια, επειδή π.χ ο άνεργος απέτυχε στις εξετάσεις πιστοποίησης ενός προγράμματος κατάρτισης!!!) είναι κοινωνικά ανάλγητο. Δεν βρίσκω κανέναν σοβαρό λόγο, γιατί κάποιος να υποδύεται τον άνεργο», προσθέτει.
Όσον αφορά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που σχετίζονται με το ποινολόγιο (την οποία είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για τη 12η του Απρίλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου), την έκρινε παράνομη επειδή οι εργαζόμενοι δεν είχαν προσφύγει πρωτύτερα στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Απέρριψε όμως τα αιτήματα του διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ο οποίος προχώρησε στην προσφυγή χωρίς απόφαση του ΔΣ, δηλαδή να κριθεί η απεργία παράνομη επειδή δεν είχε εξασφαλιστεί προσωπικό ασφαλείας και να κριθεί καταχρηστική, να πληρώσουν πρόστιμο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και να απαγορευτεί η επανακήρυξη της απεργίας.
Όσον αφορά την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ είχαν επιδιώξει τον διάλογο μιλώντας και με τον ίδιο τον υπουργό και ότι είχαν προηγούμενη εμπειρία από αντίστοιχη προσφυγή, η οποία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού η διοίκηση της ΔΥΠΑ δε συμμετείχε. Παρόλα αυτά ο υπουργός επιμένει στη θέση του και απειλεί με παραπομπές στο πειθαρχικό όσους δεν συμμορφωθούν.